Ειδήσεις Υγείας

Δισκοκήλη: Δέκα μύθοι & δέκα αλήθειες

Η δισκοκήλη είναι δύο φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

Η δισκοκήλη είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό ιατρό.

Η δισκοκήλη εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες 30 – 50 και είναι δύο φορές πιο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες.

Παρόλο όμως που πρόκειται για μια κοινή πάθηση, η «δισκοκήλη» είναι μια διάγνωση γύρω από την οποία συντηρούνται πολλοί μύθοι. Το μεγάλο πρόβλημα που προκαλούν οι μύθοι αυτοί είναι ότι δυσκολεύουν τους ασθενείς να καταλάβουν πραγματικά το πρόβλημά τους και να βρούνε τη σωστή θεραπεία αναφέρει ο ιατρός κ. Παντελής Σταυρινού, Νευροχειρουργός

Μύθος 1: Ο δίσκος έφυγε απ’ τη θέση του

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι εξαιρετικά σταθερά καθηλωμένος ανάμεσα από δύο σπονδύλους και συγκρατιέται στη θέση του από ισχυρούς συνδέσμους. Είναι πρακτικά αδύνατο να φύγει από τη θέση του.

Μύθος 2: Η δισκοκήλη θα σου δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι 9 στα 10 άτομα έχουν δισκοκήλη στον αυχένα, ενώ 5 στα 10 έχουν κάποιου είδους δισκοπάθεια στην οσφυϊκή μοίρα, χωρίς να πονάνε.

Μύθος 3: Αν πονάς στη μέση τότε μάλλον έχεις δισκοκήλη

Ο πόνος στη μέση είναι από τα συχνότερα συμπτώματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών θα νιώσει πόνο στη μέση του σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ωστόσο, η δισκοκήλη δεν είναι η συχνότερη αιτία του πόνου στη μέση.

Μύθος 4: Η μαγνητική τομογραφία θα δείξει από πού προέρχεται ο πόνος σου

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετική εξέταση η οποία μπορεί να δείξει με πολύ μεγάλη ευκρίνεια τις διάφορες ανατομικές δομές. Με τη βοήθεια της μαγνητικής μπορούμε πλέον να διακρίνουμε ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στη δομή ενός δίσκου ή στην ανατομία της σπονδυλικής στήλης. Όμως ακόμα και αν μια μαγνητική τομογραφία δείχνει κάποια δισκοπάθεια, δεν σημαίνει ότι αυτή η δισκοπάθεια είναι η αιτία του πόνου.

Μύθος 5: Η κίνηση θα χειροτερέψει τον πόνο μου. Χρειάζομαι ξεκούραση

Παλαιότερα οι ασθενείς με πόνο στη μέση άκουγαν το γιατρό τους να τους λέει να μείνουν στο κρεβάτι «ακίνητοι» για μέρες. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι αυτό όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά ίσως να κάνει και κακό. Ο ασθενής με οσφυαλγία πρέπει να κινητοποιείται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η πρώιμη έναρξη σωστής φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει στο να υποχωρήσει ο ερεθισμός των μυών και οι ασθενείς να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα.

Μύθος 6: Έχω δισκοκήλη, άρα χρειάζομαι χειρουργείο

Η χειρουργική επέμβαση για δισκοκήλη είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος. Όμως, το ότι έχει κάποιος δισκοκήλη και πονά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεται χειρουργείο. Για την ακρίβεια, το 80% των ασθενών με δισκοκήλη θα βρούν λύση στο πρόβλημά τους χωρίς να χειρουργηθούν. Χειρουργείο χρειάζεται όταν υπάρχει νευρολογική βλάβη (π.χ. μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι) ή όταν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 8-12 εβδομάδες παρά τη συντηρητική αγωγή.

Μύθος 7: Η δισκοκήλη είναι μεγάλη άρα και επικίνδυνη

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του δίσκου και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Πολύ σπάνια υπάρχει ένδειξη άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Μύθος 9: Το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνεις παράλυτος

Η επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης. Ειδικά με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τα ποσοστά επιτυχίας είναι άριστα.

Μύθος 10: Αν έχεις δισκοκήλη δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να κάνεις αθλητισμό ή να γίνεις όπως πριν

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, με τη σωστή θεραπεία, η πιθανότητα να επιστρέψει κανείς πλήρως στις δραστηριότητές του είναι πολύ μεγάλη. Ο γιατρός πρέπει να προσαρμόζει τη θεραπεία στην πάθηση, την ηλικία και τις επιθυμίες του ασθενούς εξατομικεύοντας για λογαριασμό του τις διαθέσιμες σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button