
Editorial: Έρχεται το ψηφιακό ΕΣΥ; Τι θα αλλάξει στα νοσοκομεία
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε οικονομική κρίση, φαίνεται όμως πως αυτό που της λείπει περισσότερο ειδικά στο σύστημα Υγείας- στο περιβόητο ΕΣΥ- είναι η ψηφιοποίηση. Εκτός βέβαια από το προσωπικό και τις υποδοχές…
Η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών που θα διευκολύνει ασθενείς, γιατρούς, εργαζόμενους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Παραμένει άγνωστο γιατί ακόμη η χώρα μας -παρότι έχει διαφημιστεί εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις– δεν έχει προχωρήσει στην πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών.
Αποτελεί άλλωστε ακόμη και σήμερα ανέκδοτο στην ιατρική αγορά, ότι ενώ ένα νοσοκομείο μπορεί να απέχει μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα άλλο, μεταξύ τους όμως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά.
Φαίνεται ωστόσο ότι έχουν μπει οι βάσεις για να γίνει η χώρα και το υγειονομικό της σύστημα, «ηλεκτρονικά» το επόμενο διάστημα.
Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα, φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα λύσει τα χέρια γιατρών και ασθενών.
Το χαρτί και οι τυπωμένες εξετάσεις, οι διαγνώσεις, τα παραστατικά θα μείνουν στο συρτάρι απαλλάσσοντας από το άγχος κυρίως τους ασθενείς, που σήμερα οφείλουν να κουβαλούν όλα τα έγγραφα μαζί τους για να παρουσιάζουν το ιστορικό τους.
Βέβαια μπορεί προς ώρας η δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας να περιέχει αγκάθια λόγω έλλειψης δωρεάν οικογενειακών γιατρών, όμως όταν το εγχείρημα ολοκληρωθεί, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση, θα εξοικονομήσει πόρους από το σύστημα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών.
Η εξοικονόμηση θα έρθει τόσο μέσα από τον έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών, των φαρμάκων και των εξετάσεων, αλλά και μέσα από την ίδια την πρακτική διαδικασία. Διότι μαζί με τον φάκελο, θα ψηφιοποιηθούν τόσο οι συνταγές φαρμάκων όσο και οι διαγνωστικές εξετάσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ο Ευαγγελισμός, καταβάλει κάθε χρόνο περίπου 12 εκατ. ευρώ για φιλμ που απαιτούνται για την εκτύπωση των διαγνωστικών εξετάσεων.
Και θα είναι ευχής έργον να μπορεί ένας ασθενής να πηγαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο και οι γιατροί να γνωρίζουν χωρίς κόπο, ποιες εξετάσεις έχει κάνει, τι φάρμακα έχει πάρει, πότε έχει ξανανοσηλευθεί κλπ
Μια τέτοια εικόνα θα μετέτρεπε αυτομάτως το καταταλαιπωρημένο ΕΣΥ σε ένα σύγχρονο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, κι ας μην έχει το απαιτούμενο προσωπικό και τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές.
Θα ήταν μια ευκαιρία να αναστηθεί το δημόσιο σύστημα το οποίο παρουσιάζει μεν προβλήματα, παραμένει ωστόσο το πιο ανοικτό σύστημα υγείας της Ευρώπης δεδομένου ότι λόγω και της θυσίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θεραπεύει κάθε πολίτη είτε έχει είτε όχι ασφάλιση…