EditorialΠολιτική Υγείας

Editorial: Από λόγια πολλά, από σεντόνια λίγα…

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε…Περιγράφει η γνωστή παροιμία και αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους …παντογνώστες του υπουργείου Υγείας.

Εξεπλάγη η… αυθεντία του Εθνικού Συστήματος Υγείας Παύλος Πολάκης όταν τυχαία διαπίστωσε πως στο Σισμανόγλειο οι νοσηλεύτριες δεν είχαν να δώσουν σεντόνια σε συγγενή συνεργάτιδάς του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί “διπλωματικό” επεισόδιο.

Θεώρησε ο αναπληρωτής, ότι οι εργαζόμενοι είχαν και τα έκρυβαν τα σεντόνια προκειμένου να …εκδικηθούν τους ταλαιπωρημένους ασθενείς, ώστε αυτοί να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Και φυσικά πίσω από αυτή τη διαδικασία, είδε τα πλοκάμια των συμφερόντων να απλώνονται, πλοκάμια που ο ίδιος τόσο …επιτυχημένα χτυπά τα τελευταία δυο χρόνια.

Όταν ξαφνικά ενεπλάκη ο Διοικητής στο επεισόδιο και βρέθηκαν σεντόνια, ο αναπληρωτής έσπευσε να ειρωνευτεί και να ζητωκραυγάσει πως εκ του θαύματος βρέθηκαν τα πολυπόθητα υλικά. Υπαινισσόμενος βεβαίως ότι οι εργαζόμενοι τα είχαν κρυμμένα για να στήσουν …παγίδα στο νοσοκομείο.

Ωστόσο ο αναπληρωτής δε σκέφτηκε ποτέ πως τα σεντόνια μπορεί να βρέθηκαν γιατί απλά οι εργαζόμενοι πήραν από τις αποθήκες ή τα συρτάρια, αυτά που θα χρησιμοποιούσαν στην επόμενη βάρδια σε άλλους ασθενείς, οι οποίοι είναι άγνωστο εάν θα βρήκαν κάλυμμα στο κρεβάτι τους.

Γιατί μπορεί εκείνος να επισκέπτεται τα νοσοκομεία μόνο για να κάνει …βόλτα και να δώσει οδηγίες, αλλά η καθημερινότητα απέχει παρασάγγας από την εικόνα που έχει σχηματισμένη στο μυαλό του.
Άλλωστε και ο ίδιος στον ιδιωτικό τομέα της υγείας εργαζόταν στο παρελθόν.

Αρκεί να επισκεφθεί είτε ως ασθενής είτε ως συγγενής ένα δημόσιο νοσοκομείο για να διαπιστώσει εάν πράγματι υπάρχουν σεντόνια αλλά και άλλα υλικά. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι εργαζόμενοι τρέχουν από όροφο σε όροφο για να βρουν συχνά απλά υλικά, τα οποία όμως όταν δεν υπάρχουν, δεν βγαίνει η δουλειά κύριε Αναπληρωτά.

Το σεντόνι που κάνει τη διαφορά

Και μεταφέρω μία προσωπική εμπειρία την οποία ο Αναπληρωτής μπορεί να τη διαβάσει και ΕΔΩ, δεδομένου ότι αναζητά εχθρούς και συμφέροντα σε κάθε του βήμα, αλλά στο τέλος δεν ιδρώνει το αυτί του όσες φορές και να του τα γράψεις: «Editorial: O Guardian, τα δημόσια Νοσοκομεία και μια εμπειρία!»

επιθέματα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Το σεντόνι που κάνει τη διαφορά

Και ένα σεντόνι που λείπει από έναν θάλαμο νοσοκομείου, που τόσο χλευάζουν οι κυβερνώντες ότι πρόκειται για μια λαϊκίστικη καταγγελία, κάνει τη διαφορά.
Μόλις πριν λίγους μήνες μεσήλικη γυναίκα νοσηλευόταν σε θάλαμο μεγάλου νοσοκομείου. Στην πόρτα του θαλάμου έγραφε φαρδιά πλατιά: «Παρακαλώ μην φέρνετε σεντόνια από το σπίτι. Απαγορεύεται ρητώς».

Και πιθανώς να είχαν δίκαιο οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, καθότι αυτά που φέρνουμε από το σπίτι, δεν έχουν περάσει από τη διαδικασία της αποστείρωσης.
Η μεσήλικη γυναίκα άρχισε να κρυώνει. «Θα είναι τελικά πολύ άρρωστη για να κρυώνει», μονολογούσαν με πίκρα οι συγγενείς της.

Ώσπου το βλέμμα της κόρης της έπεσε επάνω στο σεντόνι που κάλυπτε το κουρασμένο της κορμί. Ένα τεμαχισμένο κουρέλι με το οποίο δε θα μπορούσε κανείς να σκεπάσει ούτε μικρόσωμο παιδί.

Κουρελιασμένο από άκρη σ άκρη, με τεράστιες τρύπες στην κορυφή, στη μέση αλλά και στο τελείωμά του. Τρύπες, που θα έκαναν τον πιο καχύποπτο να σκεφτεί ότι το γκριζαρισμένο από την πολυκαιρία ύφασμα, είχε γίνει απλά…αντικείμενο άγριου τσακωμού, κατά τη διάρκεια του οποίου σκίστηκε παντού.

Οι νοσηλεύτριες όταν κλήθηκαν να το αντικαταστήσουν, σήκωσαν τα χέρια ψηλά: «Δεν έχουμε άλλο. Έχουν τελειώσει», αποκρίθηκαν σχεδόν με ντροπή στους εξαγριωμένους συγγενείς της ασθενούς.

Χρειάστηκε τελικώς η νεότερη συγγενής να εισβάλει κρυφά σε διπλανό δωμάτιο για να κλέψει ένα καινούριο σεντόνι, αφήνοντας όμως τον επόμενο ασθενή που αναμενόταν, χωρίς σκέπασμα.
Κι αν αυτή η απλή και συνηθισμένη ιστορία για τα δημόσια νοσοκομεία, φανεί στους κυβερνώντες λαϊκίστικη, τότε ας τους θυμίσει κανείς αυτό που λέει ο λαός:

Έχεις λεφτά έζησες. Δεν έχεις …πέθανες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button