Editorial

Editorial: Γιατί η κυβέρνηση δε θα φτιάξει ποτέ το δημόσιο σύστημα υγείας!

Αν κανείς στην αρχή της οικονομικής κρίσης μπορεί να ήλπιζε ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να φτιαχτεί το δημόσιο ΕΣΥ, δεδομένου ότι οι ασθενείς θα προσφεύγουν περισσότερο σε αυτό, τώρα σίγουρα θα έχει αλλάξει άποψη…
Οι αλλεπάλληλες προαναγγελίες από τις κυβερνήσεις ότι το δημόσιο σύστημα θα στηριχθεί, αποδεικνύεται στην πράξη ότι πέφτουν στο κενό.

Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι και οι αντίστοιχες φιλοδοξίες και ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, θα αποδειχθούν πομφόλυγες.
Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο, αφού το πρόβλημα της κατάρρευσης των δημοσίων δομών έχει την αιτία του.

Από τότε που μπήκε στη ζωή μας το μνημόνιο, γίνονται συνεχείς αλλαγές στα νοσοκομεία και στις μικρές μονάδες υγείας. Γίνονται επίσης αλλαγές στο προσωπικό, στον τρόπο εργασίας, στις πληρωμές.
Όμως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν, ότι οι αλλαγές αυτές είναι απολύτως αποσπασματικές και ουδόλως αποτελεσματικές.
Και η κυβέρνηση της Αριστεράς, που έχει άγνοια σε πολλά θέματα ειδικά της Υγείας, επ’ αυτού είναι βέβαιον πως έχει γνώση.

Άλλωστε οι αποσπασματικές αλλαγές που έχει επιβάλει κατά καιρούς η τρόικα στο ΕΣΥ, αν ήταν να αποδώσουν θα είχαν αποδώσει προ πολλού.

Όσοι έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους περιβόητους τροϊκανούς, λένε στο HealthReport.gr, πως και οι ίδιοι οι δανειστές έχουν άγνοια για τις συνθήκες στο ελληνικό δημόσιο τομέα της Υγείας.
Γι αυτό και τα μόνα μέτρα που προτείνουν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και βεβαίως απολύτως μη εφαρμόσιμα.

Στις αμέτρητες πια παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, ουδείς εκ των κυβερνώντων δε φαίνεται να έχει το πολιτικό θάρρος να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Ουδείς επιθυμεί να τα «βάλει» με το παρελθόν. Ένα παρελθόν που έκανε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να «φυτέψουν» νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετήσουν την κομματική τους πελατεία.

Ένα σύστημα που δημιούργησε αμέτρητες κλινικές, όμοιες και με το ίδιο αντικείμενο, για να είναι όλοι… ευχαριστημένοι…Ανεξάρτητα φυσικά από το κόστος.
Νοσοκομεία που όμως σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν επειδή πια τα κονδύλια είναι απολύτως περιορισμένα.

Οι κυβερνήσεις αυτές είναι που έδωσαν και την ελπίδα στους χιλιάδες εργαζόμενους του ΕΣΥ που διόρισαν, ότι θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτοι να εργάζονται στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας. Κανένας όμως δεν τους είπε πως θα έρθει κάποια μέρα που το σύστημα δε θα αντέξει και θα εκραγεί.

Κανείς δεν τους είπε ότι δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση μόλις 10 λεπτών. Κανείς δεν τους είπε πως ούτε η εύπορη Ελβετία δε θα άντεχε να συντηρεί ένα τέτοιο σύστημα υγείας. Και βέβαια αυτό δεν αφορά στα νησιά μας, που λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας, επιβάλλεται να διαθέτουν πολλές μονάδες υγείας. Με προσωπικό όμως και χωρίς ελλείψεις.

Άφησαν λοιπόν έτσι τους χιλιάδες εργαζόμενους να ζουν καθησυχασμένοι ότι τα πράγματα δε θα αλλάξουν ποτέ.

Μία μέρα όμως ήρθε η τρόικα. Είναι εκείνη που ακόμη και σήμερα πιέζει την κυβέρνηση της Αριστεράς να προχωρήσει εδώ και τώρα σε κουρέματα σε δομές, κλινικές αλλά ακόμη και σε ολόκληρα νοσοκομεία.
Ανεξάρτητα βέβαια εάν η κυβέρνηση της Αριστεράς, σφυρίζει αδιάφορα και αποκρύπτει τις σχετικές απαιτήσεις των τροϊκανών από τον ελληνικό λαό, όπως πολλά άλλα άλλωστε…

Αποκρύπτει την πληροφορία γιατί ενώ άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά. Για παράδειγμα δεν προχώρησε τελικώς στην κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ.
Μια εταιρεία που δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και ιδρύθηκε ουσιαστικά για να μελετήσει και να εκτιμήσει το πόσο κοστίζουν οι ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία.

Όσοι είχαν εμπλακεί με τη δημιουργία της ΕΣΑΝ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, λένε σήμερα ξεκάθαρα ότι φτιάχτηκε για να μπορούν οι κυβερνώντες να γνωρίζουν ποια υπηρεσία κοστίζει πολύ και ποια λιγότερο. Έτσι θα μπορέσουν να προχωρήσουν και στις σχετικές αλλαγές στο ΕΣΥ.

«Η ΕΣΑΝ φτιάχτηκε ουσιαστικά για να μετρήσει την αποτελεσματικότητα του κάθε νοσοκομείου και να μπορέσουμε να δούμε ποια δε χρειάζονται» έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Υγείας στο HealthReport.gr.
Αυτήν την πληροφορία όμως ουδείς εκ των κυβερνώντων, ούτε των σημερινών, δεν την αποκαλύπτει στους ενδιαφερόμενους.

Εξάλλου είναι σαφές για όποιον έχει διαβάσει τα μνημόνια, ότι η ΕΣΑΝ μέσα στο 2016 θα πρέπει να έχει στήσει ένα πιλοτικό δίκτυο νοσοκομείων, στα οποία θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή όλων των δεδομένων, ώστε να μπορεί να κριθεί η αποδοτικότητά τους.

Το 2017 το δίκτυο αυτό από πιλοτικό θα πρέπει να γίνει…κανονικό και να επεκταθεί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, ώστε να μπορούν να κατανέμονται ανάλογα με την αποδοτικότητα τα κονδύλια της Υγείας αλλά και να γίνουν και οι όποιες αλλαγές απαιτούνται.

Και το μόνο βέβαιον είναι πως το ΕΣΥ, ακόμη και μέσα στο 2016, θα αλλάξει. Άγνωστο εάν θα αλλάξει όμως προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς τρόικα και κυβέρνηση συνεχίζουν να ακολουθούν αποσπασματικές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζει και βασιλεύει η εταιρεία «ΕΣΑΝ ΑΕ» στο ΕΣΥ! Ξεκινά αξιολόγηση επτά νοσοκομείων

Σε λειτουργία ακόμη η εταιρεία ΕΣΑΝ για τα νοσοκομεία! Δείτε τους υπέρογκους μισθούς χωρίς…αντικείμενο

Βράζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία «ΕΣΑΝ Α.Ε.» Βορίδη! Το «είπα-ξείπα» του Κουρουμπλή

Σχετικά Άρθρα

Back to top button