EditorialΠολιτική Υγείας

Editorial: Η ανεργία των νέων γιατρών και η υπόθεση Λοΐζου!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ξεκινάς να γίνεις γιατρός στα 18 σου. Περνάς τα βάσανά της ζωής σου για να περάσεις τις εξετάσεις και να μπεις στο Πανεπιστήμιο. Αν μάλιστα προέρχεσαι από …κανονική οικογένεια, ζήτω που κάηκες, καθότι οι γονείς σου θα είναι ήδη εξαντλημένοι οικονομικά μέχρι να γίνεις φοιτητής.

Σπουδάζεις για περίπου 6 χρόνια. Μπορεί και παραπάνω. Τότε ξεκινούν και τα πιο δύσκολα. Κάνεις αγροτικό και μετά ειδικότητα, με περίπου 1000 ευρώ μισθό. Τρέχεις όλη μέρα και προκοπή δεν κάνεις. Πως άλλωστε να κάνει κανείς «απόσβεση» όλα τα χρόνια των σπουδών του με 1000 ευρώ μισθό…

Κι όταν κατορθώσεις να λάβεις τον τίτλο ειδικότητας, έχεις πλέον τον κίνδυνο να μην ανήκεις στους άριστους γιατρούς, αλλά σε εκείνους που θα έχουν λάβει κακό βαθμό με βάση τις τελευταίες αλλαγές στις ειδικότητες.
Και όταν όλα αυτά τελειώσουν θα αρχίσει ο πραγματικός Γολγοθάς. Αυτός της αναζήτησης εργασίας.

Για να μπεις στο δημόσιο σύστημα θα πρέπει να είσαι μάλλον από τους τυχερούς ώστε να πέσεις στην περίπτωση της προκήρυξης για μόνιμη θέση σε νοσοκομείο, αλλά με την απαραίτητη γραφειοκρατία και καθυστέρηση.

Αν πάλι επιλέξει κανείς να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο, θα έχει να αντιμετωπίσει τους παλαιούς γιατρούς που έχουν εξασφαλισμένη την «πελατεία» τους. Και βέβαια απέναντί του θα βρει και τους καθηγητές ιατρικής που θα εργάζονται και σε δημόσιο νοσοκομείο και θα κατευθύνουν παρανόμως σε ιδιωτικές κλινικές τους ασθενείς για το …παντεσπάνι τους.

Μ αυτά και μ αυτά άντε να μπορέσει κανείς να εξασφαλίσει τα προς το ζην…
Βέβαια ένας νέος, αν είναι τυχερός και είναι …πορφυρογέννητος, δε θα έχει να ανησυχεί για το επαγγελματικό του μέλλον. Ούτε για το οικονομικό. Δε θα χρειασθεί καταρχάς να ταλαιπωρηθεί να αποφοιτήσει από την ιατρική.

Θα μπορεί απλά να δηλώνει ανεπάγγελτος, να ζει με τα χρήματα του πατέρα του ή της μητέρας του, χωρίς …φόβο και πάθος.
Άλλωστε η ζωή απέδειξε ότι όχι μόνο δεν τιμωρεί τους οκνηρούς, αλλά ενίοτε τους επιβραβεύει κιόλας με Ευρωπαϊκά πόστα.
Τώρα αν κάποιες φορές τα ΜΜΕ κάνουν ορθά τη δουλειά τους και αποκαλύπτουν …ατοπήματα, είναι μια άλλη υπόθεση (Βλέπε περίπτωση Μ. Λοΐζου).

Αν πάλι κανείς επιλέξει να γίνει πρωτοπόρος των κοινωνικών επιτυχιών και της προσφοράς στον συνάνθρωπο με την επιστήμη του, τότε θα πρέπει μάλλον να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι θα ενταχθεί στους …απόκληρους των οικονομικών επιτυχιών και της χαλαρής ζωής, αφού θα πρέπει να μάχεται μία ζωή για να τα καταφέρει.

Θα πρέπει να μη θεοποιήσει περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που μπορούν να επιβιώνουν χωρίς καν να διαθέτουν μία συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση. Θα πρέπει ως γιατρός να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και να επιδοθεί σε ασκήσεις…διεκδικητικότητας, ώστε να μπορεί να έχει ένα αποτελεσματικό επαγγελματικό μέλλον στην Ελλάδα.

Διαφορετικά μπορεί απλά να επιλέξει την κοινωνική καταξίωση μέσα από κόμματα, υποψηφιότητες και συντάξεις που δε θα δικαιούται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Ο Πολάκης «που μας έχει όλους» και το δώρο της μοναξιάς!

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close