Editorial

Editorial: Ο Ταλαντούχος Mr.Tsipras!

Όσοι άκουσαν τον πρωθυπουργό πρόσφατα να μιλά για την Υγεία σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου υγείας, έτριβαν τα μάτια τους. Ο πρωθυπουργός που απεδείχθη ταλαντούχος ομιλητής, περιέγραψε τι έχει κάνει η κυβέρνηση στην Υγεία. Όσοι όμως τον είχαν ενημερώσει σχετικά, μάλλον παρέλειψαν να του πουν πως τα περισσότερα…δεν έχουν γίνει ακόμη.

Μεταξύ αυτών οι περιβόητες λίστες προτεραιότητας για τα χειρουργεία του ΕΣΥ (ούτε καν ξεκίνησε η διαδικασία της μελέτης), η αύξηση των κονδυλίων για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατ. ευρώ (απλά μεταφέρθηκαν τα κονδύλια για τα ακριβά φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ), οι 3448 προσλήψεις (ακόμη είμαστε στους επικουρικούς) και πολλά ακόμη.

Βέβαια οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ελάχιστη σημασία έχουν τελικά. Θα μπορούσε άλλωστε ένας αισιόδοξος να δώσει απλά κι άλλο χρόνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει τα σχέδια της.

Αλέξης Τσίπρας

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι πως ο …ταλαντούχος Mr.Tsipras φαίνεται πως με την παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση του υπουργείου Υγείας, έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησής του να δώσει βαρύτητα στην Υγεία. Και αυτό με το σκεπτικό μήπως και αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, μετά το ασφαλιστικό και φορολογικό που καταρρακώνουν όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Γι αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης σε Ξανθό- Πολάκη με την παρουσία του.
Το υπουργείο Υγείας, ένα υπουργείο της καθημερινότητας, όπως θα έλεγαν και οι παλαιότεροι κυβερνώντες, αναμένεται να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα κυρίαρχο ρόλο στην πολιτική σκηνή, καθώς η κυβέρνηση που παρουσιάζει καθημερινά έντονα σημάδια φθοράς και δυσαρέσκειας, θα «πατήσει» σε Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μήπως και ..σωθεί η κατάσταση.

Αλέξης Τσίπρας Ανδρέας Ξανθός

Και ο καλύτερος για να αποτελέσει τον ..πρεσβευτή αυτής της προσπάθειας είναι ξεκάθαρα ο …ταλαντούχος Mr.Tsipras. Εξάλλου την καθηλωτική του επικοινωνιακή δεινότητα, θα τη ζήλευαν ακόμη και οι μεγαλύτεροι ηγέτες του πλανήτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί τον παρομοιάζουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Άλλοι πάλι λένε πως μιμείται συστηματικά το στυλ του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Όπως και να ‘χει ένα είναι βέβαιο: ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει έντονα το χάρισμα του… γητευτή των μαζών. Αν παρακολουθούσε κανείς την πρόσφατη παρουσία του στην εκδήλωση του υπουργείου υγείας, θα μπορούσε να διαπιστώσει με ευκολία ότι ακόμη και οι στενοί του συνεργάτες τον κοιτούσαν με θαυμασμό, ενώ χειροκροτούσαν με υπέρμετρη χαρά κάθε φορά που διατύπωνε άλλο ένα… επίτευγμα της κυβέρνησης του.

Ακόμη και τη συμπεριφορά των αρμόδιων υπουργών αν μελετούσε κανείς, θα διαπίστωνε ότι ο «ταλαντούχος Mr.Tsipras» είχε κατορθώσει με ευκολία να παρασύρει και εκείνους στη γοητεία της …δημιουργικής του σύλληψης.

Ένα βλέμμα του ήταν αρκετό για να κάνει τους συνοδοιπόρους του στην κυβέρνηση, χαρούμενους. Χωρίς να υπολογίσει κανείς την αγωνία με την οποία επιδίωκαν όλοι τους να βρεθούν όσο πιο κοντά του γινόταν.
Άγνωστο πως αποκρυπτογραφούν οι ειδικοί αυτή την λεκτική και εξωλεκτική επιρροή του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και στους συνεργάτες του.

Τσίπρας Πολάκης Ξανθός

Αίσθηση προκάλεσε πάντως σε πολλούς ότι ακόμη και στελέχη του τομέα της Υγείας που γνωρίζουν πολύ καλά του τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, ήταν ενθουσιασμένα με τα όσα είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Και να σκεφτεί κανείς ότι από τις αλλαγές που ανακοίνωσε, ενδεχομένως μόνο ένα μέτρο να έχει ληφθεί τελικά μέχρι σήμερα: αυτό της κατάργησης του «5ευρω» στα νοσοκομεία. Όλα τα άλλα είναι ακόμη στα χαρτιά.

Παρ’ αυτά ακόμη και οι γνώστες της Υγείας που ξέρουν καλά τι συμβαίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρασύρθηκαν από τις λεκτικές δεξιότητες του «ταλαντούχου Mr.Tsipras» ως σαν να είχαν χάσει στιγμιαίως την ικανότητα αντίληψης και ερμηνείας των χειροπιαστών μέτρων.

Και παραμένει επίσης άγνωστο τι θα πρέπει να περιμένει κανείς στον τομέα της Υγείας, από έναν πράγματι ταλαντούχο επικοινωνιακά αρχηγό που ενδυναμώνεται καθημερινά από το θαυμασμό ακόμη και των συνεργατών του, αλλά επιτείνει το κοινωνικό άγχος με τις εσπευσμένες επιλογές και τις αστοχίες του;
Το μέλλον θα δείξει…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button