EditorialΠολιτική Υγείας

Editorial: Προσλήψεις στην Υγεία ενόψει εκλογών! Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που σίγουρα για τους περισσότερους νοήμονες προκαλεί αποτροπιασμό, παραπέμπουν οι ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις προσλήψεις.
Όπου και να πας, όπου και να σταθείς ακούς για προσλήψεις, που φέρνουν βέβαια θύμηση της άλλοτε κρατικοδίαιτης Ελλάδας των παχιών αγελάδων. Ένα σύστημα του «τάζω και του διορίζω» το οποίο εκπροσωπούσαν οι τότε ισχυροί του κομματικού συστήματος. Ένα σύστημα όμως που έφερε ετούτη την έρμη χώρα, στο οικονομικό σημείο που βρίσκεται τώρα.

Σαν μια προμνησία, έρχονται ξανά στο νου οι ίδιες εικόνες: του κομματικού στελέχους που επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, ξάφνου αρχίζει να μιλά για το μέλλον που θα φτιάξει, για τις προσλήψεις που θα κάνει, για τα όσα έφτιαξε, για τα όσα θα φτιάξει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μέσα σε μία μέρα το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε δύο κατηγορίες προσλήψεων-παρατάσεων. Η μία αφορούσε στην παράταση των συμβάσεων για 12 μήνες, συνολικά 3.802 ατόμων που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων. (Δείτε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες)

Και είναι να απορεί κανείς: Γιατί άραγε ανακοινώθηκε τώρα και όχι κάποιο διάστημα πριν όπου δεν είχε ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική παροχολογία;
Στο ίδιο έργο θεατές δηλαδή…
Ότι ακριβώς έπρατταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, απλά με μια μεγαλύτερη επικοινωνιακή εμπειρία.

Η δεύτερη κατηγορία προσλήψεων που ανακοινώθηκε -ακριβώς την ίδια ημέρα με την παράταση των συμβάσεων για τα 3.802 άτομα- αφορούσε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για ηλεκτρονικές αιτήσεις για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, στο ΕΣΥ! (διαβάστε ΕΔΩ την είδηση)

Πόσοι θα προσληφθούν, πότε θα προσληφθούν παραμένει άγνωστο, καθότι κατά τη συνήθη τακτική απαιτείται και κάποιος χρόνος για την πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού…Επομένως οι ημερομηνίες πλησιάζουν στις εκλογές. Και άντε να μην ψηφίσεις την κυβέρνηση όταν περιμένεις να προσληφθείς έστω ως επικουρικός

Η τακτική μοιάζει ίδια λοιπόν και απαράλλαχτη όπως όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις …προβλέψεις (δήθεν τυχαίες επισημάνσεις) που έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε πρόσφατες τοποθετήσεις του, ότι το ΕΣΥ χρειάζεται 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας.
Άντε τώρα να μην υποκύψεις εάν είσαι άνεργος και δη μακροχρόνια. Έχεις πάντα την ελπίδα

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως το δημόσιο σύστημα μετατρέπεται για άλλη μία φορά σε κομματικό άθυρμα στα χέρια των διοικούντων, οι οποίοι όπως και οι προηγούμενοι, συνεχίζουν να παίζουν με τις ζωές των Ελλήνων. Γιατί ουδείς θέλει να σκεφτεί πως όλες οι θυσίες που έγιναν από το λαό τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια, θα πάνε χαμένες στο βωμό των προσλήψεων ενόψει εκλογών

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι πως σε μία εποχή πολιτικής ένδειας, τα ΜΜΕ αλλά και οι δημοσιογράφοι έχουν σωπάσει. Άλλοι γιατί έχουν το φόβο του «μπούλινγκ» που τόσο επιτυχημένα ασκούν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ υπουργοί και άλλοι επειδή απλώς τους κατατροπώνει η καθημερινότητα και ο φόρτος εργασίας όπως άλλωστε όλους τους Έλληνες. Άλλοι πιθανώς γιατί μπορεί και να φοβούνται αν έχουν τη φωλιά τους λερωμένη από το παρελθόν.
Η είδηση όμως παραμένει: Ο κυβερνώντες πράττουν ότι θέλουν χωρίς να τους ασκείται καμία απολύτως κριτική ακόμη και για τα αυτονόητα.
Η Δημοκρατία στο απόσπασμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Η εσκεμμένη πολιτική και επικοινωνιακή ανικανότητα του υπ.Υγείας

Editorial: Όταν το «μπούλινγκ» φιμώνει την αλήθεια και στην Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button