EditorialΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Editorial: Πως η έπαρση των υπουργών συνέτριψε το ΣΥΡΙΖΑ! Η περίπτωση του τομέα Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τελικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι η σεμνότητα και η ταπεινότητα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Άλλωστε το έχει πει ξεκάθαρα ο θυμόσοφος λαός: «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις»…

Βέβαια η σύγχρονη εκδοχή της λαϊκής ρήσης, ανήκει στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ο οποίος μίλησε για «Το ύφος της εξουσίας» το οποίο και φαίνεται να έβλαψε την παράταξή του, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του.

Και πιθανώς να έχει δίκαιο ο Νίκος Φίλης, ότι ένας από τους βασικούς λόγους (υπάρχουν δεκάδες άλλοι) της συντριπτικής ήττας της κυβερνώσας παράταξης είναι το επηρμένο ύφος που απέκτησαν ξάφνου στελέχη που δε θα τα γνώριζε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Γιώργος Κατσιφάρας.
Κι ας πάρουμε για παράδειγμα τα στελέχη του τομέα της Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ανδρέας Ξανθός

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όταν βρισκόταν στη θέση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν το κόμμα του ανέβει στη εξουσία το 2015, ήταν μάλλον ένας ήπιος άνθρωπος, ευγενής και με καλή διάθεση προς όλους, αφού συνομιλούσε με όλους όσοι τον πλησιάζαν.
Ύστερα ήρθαν οι …μέλισσες. Ο Ανδρέας Ξανθός έγινε υπουργός. Έπαψε να μιλά σε όλους.

Άρχισε να γίνεται επιλεκτικός. Μόνο οι “δικοί μας” και μόνο οι βαριά κομματικοί ή όσοι θέλουν να είναι κοντά στην κυβέρνηση δηλαδή οι ταπεινοί κόλακες.
Με τη δέουσα αυταρέσκεια ο μέχρι τότε ήρεμος Ανδρεάς Ξανθός, μετατράπηκε ξάφνου σε έναν εμμονικό πολιτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που μεμφόταν όλους όσοι δε συμφωνούσαν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

Και κάπως έτσι ο μέχρι τότε ψύχραιμος Ανδρέας Ξανθός, με τη μηδαμινή εμπειρία στα πολιτικά πράγματα, θεώρησε πως μετατράπηκε σε γκουρού της πολιτικής ζωής του τόπου. Σταμάτησε να συναντά όσους του ζητούσαν ραντεβού, έπαψε να σηκώνει τα τηλέφωνα και φυσικά άρχισε- πάντα με …ήπιο και διακριτικό τρόπο ώστε να μη γίνει αντιληπτός– να αρνείται να συνομιλήσει με οποιονδήποτε δημοσιογράφο δεν ανήκε στη «φράξια» των κομματικών εντύπων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ αυτά και μ αυτά άρχισε να κρύβει ακόμη και τα νομοσχέδια, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους, που κατά κανόνα πρέπει να δημοσιοποιούνται στα ΜΜΕ ώστε να ενημερώνεται το κοινό για τις όποιες αλλαγές.
Φευ όμως… Τα …εχθρικά ΜΜΕ μάθαιναν για τις όποιες αλλαγές τυχαία, όταν αυτές είχαν ήδη προωθηθεί στη Βουλή ή είχαν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου.

Και κάπως έτσι ο μέχρι τότε άγνωστος Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος κατά πολλούς παρήγαγε από ελάχιστο έως και ανύπαρκτο έργο στο υπουργείο Υγείας, έγινε ο σύγχρονος «τσάρος» της Υγείας με το ΕΣΥ να συνεχίζει να είναι υπό κατάρρευση παρά τις αναρίθμητες κορδέλες που κόπηκαν.

Ο αψύς Παύλος Πολάκης

Η περίπτωση Πολάκη είναι λίγο πολύ γνωστή. Αψύς κατά τον πρωθυπουργό, με συμπεριφορά που θυμίζει παρακμιακή γειτονιά του Μπρόνξ λένε πολλοί, αγαπούσε από την πρώτη στιγμή της θητείας του μόνο όσους δημοσιογράφους ήταν αρεστοί στο κόμμα, ενώ έδειχνε ολοφάνερη προτίμηση σε όσους έσπευδαν να δείξουν πόσο οσφυοκάμπτες μπορούσαν να γίνουν, πάντα με σημαία την αριστερή δήθεν ηθική…

Ο Παύλος Πολάκης

Σε στάση άμυνας και επίθεσης σε μόνιμη βάση, αρεσκόταν να συναναστρέφεται μόνο με όσους ξεκινούσαν τη συζήτηση με την εξής φράση: «Πως καταφέρνετε και είστε τόσο καταπληκτικός υπουργός»!

Κατά συνέπεια η παρουσία του περιορίσθηκε από την πρώτη στιγμή στα social media, (όπου λες και κάνεις ότι θέλεις), και φυσικά στα κομματικά έντυπα και τη δημόσια τηλεόραση όπου επίσης όλοι οι κομματικοί φίλοι σε κοιτούν αποσβολωμένοι για το πόσο υπέροχος υπουργός είσαι.
Μ αυτά και μ αυτά και με την έπαρση του κακομαθημένου παιδιού που κανείς δεν του χαλά χατίρι, παρέσυρε στην ψυχοπαθολογία του και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που αξιοποίησε δεόντως τον χαρακτήρα του κ.Πολάκη.

Για όσους πάντως μεταφέρουν πληροφορίες και υποστηρίζουν ότι ο Παύλος Πολάκης σε κάποια πρόσωπα συμπεριφέρεται ως… όρνιθα, προς ώρας ελέγχονται.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο αψύς αναπληρωτής, όταν κάποιο ΜΜΕ δεν έγραφε τα όσα ο ίδιος θα επιθυμούσε, έσπευδε είτε να εκθέσει στα social media τον δημοσιογράφο, συνήθως παρομοιάζοντας τον ως ακροδεξιό στοιχείο ή ως πληρωμένη γραφίδα, είτε ακόμη χειρότερα τηλεφωνώντας στους …φίλους του για να απομακρυνθεί παρ’ αυτά ο… απείθαρχος εκπρόσωπος του Τύπου.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Φωτεινή εξαίρεση– σ αυτές τις ημέρες της ανύπαρκτης δημοσιοποίησης των αποφάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της σκόπιμης έλλειψης επικοινωνίας– αποτέλεσε ο Σταμάτης Βαρδαρός, ο αν.Γενικός Γραμματέας που κράτησε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της ανθρώπινης επαφής, παρότι πολλοί από την οδό Αριστοτέλους επιχείρησαν να του βάλουν τρικλοποδιές.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός

Ο ίδιος αντιστάθηκε δεόντως και με όπλο την ευγένεια και την καλή συνεργασία, επιχείρησε να αντισταθμίσει τα πράγματα.
Σε εποχές όμως μοναξιάς, δύσκολα ένας κούκος να φέρει την Άνοιξη…

“l’état, c’est moi”…

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close