EditorialΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Editorial: Πως το τσιγάρο θα «καπνίσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αρχική > Editorial > Editorial: Πως το τσιγάρο θα «καπνίσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Το κάπνισμα αποτελεί σίγουρα, και επιστημονικά αποδεδειγμένα, μία καταστροφική για τον οργανισμό επιλογή.
Αποτελεί όμως ταυτόχρονα επιλογή για περίπου το 36% των πολιτών αυτής της χώρας. Για τους υπόλοιπους που τους επιβάλλεται αναγκαστικά σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ήταν και είναι σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα μία τιμωρητική κατάσταση.

Όμως από το να απαγορευθεί σε κλειστούς δημόσιους χώρους για την προστασία των μη καπνιζόντων, μέχρι να καταντήσει να αποτελεί ένα είδος καταδίωξης για όσους επιλέγουν να το έχουν στη ζωή τους, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Και όπως φαίνεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε ένα ρατσιστικό κυνήγι των καπνιστών, αφού όσοι επιλέγουν να έχουν τη βλαβερή – ομολογουμένως – συνήθεια, εξοβελίζονται από κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα ή κοινωνική παρουσία.

Και δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το κάπνισμα καλώς ή κακώς είναι στη χώρα μας συνυφασμένο με ένα στίγμα κουλτούρας– ντεμοντέ προφανώς στις μέρες μας- αλλά υπαρκτό. Μπουζούκια, λαϊκές ταβέρνες, καφενεία έχουν συνδυαστεί με το κάπνισμα. Ακόμη και λαϊκοί ερμηνευτές όπως ο Καζαντζίδης που είναι πλέον στο DNA του Έλληνα, έχουν ερμηνεύσει τραγούδια όπως το «Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος»…

Και κάπως έτσι με τα χρόνια το τσιγάρο συνδυάστηκε με τον πόνο, τη στεναχώρια, τη μοναξιά αλλά και τη διασκέδαση. Ουδείς, να υπενθυμιστεί, παραγνωρίζει το γεγονός ότι το τσιγάρο αποτελεί ότι χειρότερο για την υγεία των πολιτών.

Ωστόσο πολύ σύντομα θα αποδειχθεί στην πράξη ότι χωρίς αυτό μπουζούκια (πολιτιστικά κέντρα κατά τον αείμνηστο Ευάγγελο Γιαννόπουλο) δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μπαρ της γειτονιάς λίγο δύσκολο να σταθούν ή παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.
Αυτές οι αποστειρωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις οποίες αποκλείονται ρατσιστικά από κάθε έξοδο οι καπνίζοντες, θα πρέπει να προβληματίσουν και το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν δίνεται η επιλογή σε όσους επιθυμούν το κάπνισμα και δεν είναι λίγοι αυτοί στη χώρα μας, να έχουν το δικαίωμα να υπάρξουν σε χώρους διασκέδασης.

Ακόμη και σε …αποστειρωμένες ξένες πρωτεύουσες υπάρχουν οι ειδικοί χώροι όπου μπορεί κανείς να καπνίσει. Άλλωστε εκεί δεν έχει …θεοποιηθεί ένα νομοσχέδιο που η κυρίαρχη του ρύθμιση είναι η απαγόρευση του καπνίσματος.
Στην Ελλάδα, αντίθετα, επιδιώκεται μία παρατεταμένη απομόνωση των καπνιστών ωσάν να ζούμε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης που έπρεπε να κρυφτείς στα υπόγεια του Σικάγο και να απολαύσεις λίγες σταγόνες ποτού.

Ο αφορισμός των καπνιστών θα αποδειχθεί και στην πράξη ότι δεν θα ευνοήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθότι και πολιτικά θα της κοστίσει τη γνώμη των καπνιζόντων η οποία αργά ή γρήγορα θα λάβει αρνητική χροιά.

Είναι να αναρωτιέται κανείς πού θα προκαλούσε προβλήματα εάν υπήρχαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κ.λ.π.) διαμορφωμένα αποκλειστικά για καπνίζοντες, όπως άλλωστε διαμορφώνονται αποκλειστικά και για μη καπνίζοντες με τον νέο νόμο;
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση δεν εμπεριέχει μία βαθύτατη ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στο 36% του πληθυσμού που καπνίζει με τον αποκλεισμό του;

Και για να εντάξουμε και λίγο στη συζήτηση περί καπνίσματος τον προκάτοχο του κ.Κικίλια, τον Παύλο Πολάκη, θα μπορούσε κανείς να του καταλογίσει πολλά.
Όχι όμως το δικαίωμά του να καπνίζει, έστω και αν κάποιες φορές το παρατραβούσε (βλέπε κάπνισμα σε αίθουσες συσκέψεων κ.λ.π.)

Είναι άραγε τυχαίο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άνοιξε καν το θέμα; Οι κατ’ όνομα μόνο αριστεροί, γνώριζαν καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας. Γνώριζαν πως αν άνοιγε το καυτό θέμα του τσιγάρου, σταδιακά θα άρχιζαν να βάζουν λουκέτο κάποια καταστήματα που δεν θα άντεχαν τη ρατσιστική απομόνωση των πελατών-καπνιστών τους.

Γι αυτό πιθανώς μία επιλογή όπως αυτή που είχε ακολουθήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν ήταν υπουργός Υγείας, να αποτελεί μία ιδανική λύση: είχε υιοθετήσει το περιβόητο «τσιγαρόσημο» το οποίο κατέβαλαν οι επιχειρήσεις που ήθελαν να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καπνίζουν. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια ο Λοβέρδος. Και συγκέντρωνε ζεστό χρήμα για το κράτος και οι καπνιστές ήταν ευχαριστημένοι όπως και οι καταστηματάρχες.

Εξάλλου έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι οι αφορισμοί ποτέ δεν έκαναν καλό…
Ότι μας καπνίσει και πόσο θα μας στοιχίσει…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button