EditorialΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Editorial: Τα 10 «κουσούρια» που μας αφήνει ο κορονοϊός

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Η περίοδος της επιδημίας στη χώρα μας για πολλούς αποτέλεσε ένα μαύρο διάστημα μέσα στο 2020. Εξάλλου η ανεργία, η αναστολή εργασίας και τα οικονομικά προβλήματα χτύπησαν σε πολλούς την πόρτα.
Για άλλους βέβαια ήταν μάλλον μία περίοδος ξεκούρασης από την καθημερινότητα, ανεξάρτητα εάν η εσώκλειστη ζωή άφησε πολλά σημάδια στη ζωή μας, αλλά και «ιδρυματοποίηση» για κάποιους άλλους.

Τα «κουσούρια» πάντως που μας αφήνει ο κορονοϊός ενίοτε είναι και θετικά, αφού ο ιός τροποποίησε άρδην τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας.

1. Με την εσώκλειστη ζωή των δύο μηνών, με την καραντίνα δηλαδή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη και σήμερα που πλέον λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων, (τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν ανοίξει τις πύλες τους), αποφεύγουν να βγούνε από το σπίτι. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος διαμαρτύρονται ότι η κίνηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Εξάλλου ο φόβος για τον κορονοϊό παραμένει, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που φαίνεται πως συνήθισαν τη ζωή στο σπίτι μια που ξέμαθαν στις συχνές εξόδους λόγω της καραντίνας. Κάποιοι αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στην «ιδρυματοποίηση», στην προσαρμογή δηλαδή σε ένα νέο μοτίβο ζωής που επιβάλει να μένουμε για πολλές ώρες στο σπίτι.

2. Μ αυτά και μ αυτά όμως έχει περιορισθεί και η κίνηση στους δρόμους, αφού ακόμη και τα Σαββατόβραδα που άλλοτε έκαναν την Κηφισίας και τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης να «ασφυκτιούν» από μποτιλιαρίσματα ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, πλέον «ανασαίνουν» από τη λιγοστή κίνηση.

3. Ο περιορισμός στο σπίτι πάντως μας έμαθε να ξοδεύουμε και λιγότερα. Ξαφνικά άνδρες και γυναίκες ανακάλυψαν ότι μπορούν και να μαγειρεύουν και να αποφεύγουν το γρήγορο φαγητό. Τακτική που ακολουθούσαν οι περισσότεροι την περίοδο της καραντίνας και φαίνεται ότι κάποιοι εξακολουθούν να τεστάρουν τις μαγειρικές τους ικανότητες και μετά το άνοιγμα των εστιατορίων. Ίσως γι αυτό και οι ειδικές εκδόσεις με συνταγές διαφόρων διάσημων chef, να έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ημέρες

4. Και η επικοινωνία όμως άλλαξε άρδην. Ξαφνικά μία απλή κλήση μέσω των κινητών τηλεφώνων που στο παρελθόν αποτελούσε καθημερινή συχνή συνήθεια για όλους μας, πλέον ακόμη και μετά την καραντίνα, έχει μετατραπεί σε video-κλήση από τα social media, το FaceTime ή και το Skype. Άλλωστε η εργασία από το σπίτι ευνοεί ακόμη τις βιντεο-συνομιλίες για τους περισσότερους. Τι επιφέρει αυτό; Εξοικονόμηση, αφού ξαφνικά οι λογαριασμοί των κινητών τηλεφώνων περιορίζονται στα πάγια.

5. Και ξαφνικά εκτός των άλλων ο κορονοϊός μας έμαθε ότι μπορούμε να καλλωπιστούμε και μόνοι μας. Εκεί που χιλιάδες εκπρόσωποι του ωραίου φύλου δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς κομμωτήρια, χωρίς μανικιούρ και άλλα κέντρα καλλωπισμού, ανακάλυψαν εσχάτως ότι όλα μπορούμε να τα κάνουμε και μόνοι. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία εξακολουθούν να εξαφανίζονται οι βαφές μαλλιών και τα άλλα είδη ομορφιάς που είχαν κάνει φτερά εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

6. Από την άλλη μάθαμε μάλλον στις αποστάσεις και άντε τώρα όταν ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα, να καθίσει ο ένας επάνω στον άλλο, με τα τραπέζια στριμωχτά, με τον πίσω σου να σε στριμώχνει με την καρέκλα του. Περασμένα …μεγαλεία για τις άλλοτε δημοφιλείς μπουζουκλερί

7. Ταυτόχρονα μάθαμε να κάνουμε τις δουλειές μας ψηφιακά, καθότι το κράτος απέδειξε πως όταν θέλει μπορεί. Εκεί που οι πάντες στριμωχνόμασταν στις δημόσιες υπηρεσίες για ένα εγγραφάκι και μία σφραγίδα, πλέον η νέα συνήθεια επιβάλλει gov.gr και χωρίς ουρές. Τι να εμπόδιζε άραγε τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν προχωρούσαν στη ψηφιοποίηση διαφορών υπηρεσιών… (ρητορικό)

8. Και βέβαια εν μέσω κορονοϊού μάθαμε πως δεν χρειάζονται και οι ουρές στα επείγοντα των νοσοκομείων και ειδικά για ψύλλου πήδημα. Εκεί που τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών πνίγονταν από τους ατελείωτους ασθενείς, ξαφνικά δεν έχουν τον ίδιο συνωστισμού. Προφανώς κάποιοι σκέφτηκαν να αποφύγουν τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας, ειδικά όταν για παράδειγμα μέσα στη νύχτα θυμηθούν ότι έχουν έναν πόνο στο… δάχτυλο που τους βασανίζει κανά δυο μήνες. Προφανώς και αρχίσαμε να ιεραρχούμε πραγματικά τις ανάγκες μας ακόμη και τις υγειονομικές.

9. Και μια που η κουβέντα πάει στην υγεία, κερδισμένοι από τον κορονοϊό θα είναι όσοι συνεχίσουν να αθλούνται με τα ποδήλατά τους και να ασκούνται τρέχοντας στις γειτονιές. Μάλιστα μετά την άρση των μέτρων πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν την ατομική άσκηση που τους έμεινε από την καραντίνα, γι αυτό και πολλές γειτονιές παραμένουν γεμάτες με κόσμο και αθλητικές ενδυμασίες τα απογεύματα.

10. Το πραγματικό κουσούρι όμως που φαίνεται πως θα αφήσει για το επόμενο διάστημα ο κορονοϊός στην ελληνική κουλτούρα είναι η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η έλλειψη επαφής– για όσους τουλάχιστον τηρούν τις αποστάσεις- η αποφυγή της αγκαλιάς και η διστακτικότητα γενικότερα στις επαφές, κουρελιάζει την mentalité των Ελλήνων και τη ζεστασιά στις ανθρώπινες σχέσεις, στοιχείο που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους λαούς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button