Editorial: Όταν όλοι πέφτουν από τα σύννεφα για τη Novartis!
Είναι πράγματι απορίας άξιον, πως ξάφνου όλοι οι εμπλεκόμενοι με το χώρο της υγείας, πέφτουν από τα …σύννεφα για την υπόθεση Novartis. Προφανώς τα σύννεφα αυτά τείνουν πια να είναι …αραιοκατοικημένα, αφού όλοι σοκάρονται από τις τελευταίες συζητήσεις και εκσφενδονίζονται, όλο έκπληξη από τον ουρανό.
Σοκάρονται, λέει, που σε μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, υπάρχει πίσω ένας ολόκληρος ιατρικός κόσμος που προωθούσε τα φάρμακά της έναντι αμοιβής.
Και είναι πράγματι να απορεί κανείς, πώς τα στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν ότι ουδείς στο παρελθόν είχε ξανακούσει ότι οι γιατροί συνεργάζονται με φαρμακευτικές εταιρείες.
Ως …μωρές παρθένες, οι κυβερνητικοί εξεπλάγησαν που υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Εξεπλάγησαν επίσης επειδή γιατροί ενημερώνονται ή λαμβάνουν μέρος σε έρευνες φαρμακευτικών εταιρειών.
Δεν τα είχαν ξανακούσει ποτέ! Ούτε φυσικά είχαν ενημερωθεί πως από το 2000 και μετά στη φαρμακευτική αγορά υπήρχε εκτόξευση της δαπάνης.
Οι αναρίθμητες έρευνες αλλά και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που υπήρχαν διαθέσιμα τα τελευταία 18 χρόνια, ούτε που τα είχαν διαβάσει.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα να φθάνουμε ακριβώς στο άλλο ακρο: οι γιατροί να φοβούνται ακόμη και να συνομιλήσουν με ιατρικό επισκέπτη ή να συζητήσουν οτιδήποτε που αφορά νέα φάρμακα ή φαρμακευτικές εταιρείες.
Είναι με το φόβο μη τους πούνε ότι «τα παίρνουν» ή «τα πήραν». Γιατί αν σου βγει η ρετσινιά, άντε να την καθαρίσεις.
Και το ζήτημα είναι αφού οι κυβερνώντες δεν γνώριζαν για το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης ή της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και …πέφτουν από τα σύννεφα, πως λαμβάνουν μέτρα ακριβώς για να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά; Πώς αναγνωρίζουν το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη ο οποίος είναι αυτός που προσεγγίζει τους γιατρούς για να τους ενημερώσει για τα νέα φάρμακα ή και για τα παλιά, και μάλιστα θέτουν και νέους κανόνες για το συγκεκριμένο επάγγελμα; Άλλωστε οι σημερινοί κυβερνώντες δεν γνώριζαν τις μεθόδους των εταιρειών…
Αφού λοιπόν δεν ήξεραν και δεν γνώριζαν από δικούς τους φίλους γιατρούς Συριζαίους το τι γινόταν τόσα χρόνια στην αγορά φαρμάκου, γιατί ξάφνου έχουν τις λύσεις τις οποίες μάλιστα επιχειρούν να τις εφαρμόσουν εδώ και τρία χρόνια όχι πάντοτε με επιτυχία;
Και το εύλογο ερώτημα είναι: μπορεί άραγε ένας γιατρός που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να χορηγήσει σε ασθενή φάρμακο μεγάλης αξίας στην περίπτωση που δεν το χρειάζεται; Θα χορηγήσει δηλαδή π.χ. ένα σκεύασμα των 5000 ευρώ για την ψωρίαση ή για τον καρκίνο όταν ο ασθενής δεν πάσχει από κάτι;
Θα μπορούσε βέβαια σωρηδόν να συνταγογραφεί π.χ. φάρμακα για γαστροπροστασία. Κάτι που άλλωστε γινόταν στο παρελθόν και μάλιστα συστηματικά. Ή θα μπορούσε να επιλέξει το ίδιο φάρμακο με την ίδια δραστική, αλλά άλλης εταιρείας. Κάτι που φυσικά γινόταν και γίνεται. Είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
Όποια εταιρεία ξέρει να προβάλει καλύτερα τα προϊόντα της, θα πάρει και το μεγαλύτερο μερίδιο. Τώρα αν ενίοτε χρησιμοποιούνται και αθέμιτα μέσα, είναι έργο της Πολιτείας να το καταπολεμήσει.
Όταν λοιπόν στην αγορά φαρμάκου γινόταν πάρτι, κάποιοι εκ των σημερινών διοικούντων έκαναν το δικό τους «πάρτι»… αδιαφορίας.
Περιορίζονταν στο να καταδιώκουν τους πολιτικούς τους δαίμονες και τους αντιπάλους τους, χωρίς να βλέπουν το καλό της χώρας. Σήμερα όλοι πέφτουν από τα σύννεφα.
Ωσάν να μη ζούσαν, σε αυτή τη χώρα, όταν η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξευόταν τρεις φορές επάνω και τα -κατά τα άλλα –«κακά» ΜΜΕ προέβαλαν και ξαναπροέβαλαν το θέμα.
Άραγε στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης δεν υπήρχε κανένας γιατρός να τους ενημερώσει για το τι συνέβαινε;
Κι αν υποστηρίξει κανείς πως είχε καταγγελθεί πολλάκις το φαινόμενο, η απάντηση είναι πως πιθανώς να έπρεπε να εξευρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πεισθούν οι τότε κυβερνώντες αλλά και οι πολίτες…
Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα…
Οὐαὶ δὲ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί…