EditorialΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Editorial: Αν ήμουν υπουργός υγείας εν μέσω πανδημίας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται, αναφέρει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση μας ισχύει κατά γράμμα.
Πιθανώς ουδείς να ήθελε να σηκώνει τόσο βαρύ φορτίο στην πλάτη του και να είναι υπουργός υγείας εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.
Καταρχάς είσαι στο στόχαστρο όλων. Των πολιτών, της αντιπολίτευσης, των ΜΜΕ αλλά ακόμη και των ίδιων των συναδέλφων σου στο κυβερνητικό σχήμα που ψιθυρίζουν χαιρέκακα πίσω από την πλάτη σου για τις αστοχίες σου.

Ας υποθέσουμε όμως- σε μια άλλη χώρα σε μια άλλη ζωή- ότι θα μπορούσα εγώ να είμαι υπουργός υγείας στην Ελλάδα του 2020.

Τι θα έκανα…

Οι ΜΕΘ

Αν ήμουν λοιπόν υπουργός υγείας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού θα φρόντιζα ακόμη και εν μέσω θέρους να προετοιμάσω το σύστημα Υγείας.
Θα έφτιαχνα Αυγουστιάτικα ΜΕΘ. Τόσες που να περισσεύουν. Πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Έτσι θα είχα προνοήσει και θα είχα προλάβει την αντιπολίτευση, ώστε να μη μου επιρρίπτει ευθύνες για ελλείψεις και αδιαφορία για το ΕΣΥ.

Θα είχα φτιάξει τόσες πολλές ΜΕΘ (έστω και με δανεικά κονδύλια) ώστε να μη χρειάζεται να μετατρέψω χειρουργεία σε πρόχειρες εντατικές και να έχω την ΠΟΕΔΗΝ στα πόδια μου να εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον μου.

Ο ΕΟΔΥ

Εκτός των άλλων θα είχα φροντίσει να έχω έναν συνεπή φορέα σαν τον ΕΟΔΥ, που να αποστέλλει σε όλους και ισότιμα τα επιστημονικά δεδομένα για τα κρούσματα. Θα επιδίωκα αυτά τα στοιχεία να καταλήγουν σε όλους την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο, προκειμένου η διαχείριση να διακατέχεται από διαφάνεια.

Για παράδειγμα: δεν θα άφηνα τους …πληβείους των ΜΜΕ που εργάζονται νυχθημερόν λόγω κορονοϊού, να περιμένουν ακόμη και επί δύο ή και τρεις ώρες για να λάβουν τα στοιχεία για τον κορονοϊό και για τη γεωγραφική κατανομή.

Θα μου πείτε ότι αυτά είναι λεπτομέρειες. Λεπτομέρειες αλλά κρίσιμες εν μέσω πανδημίας. Αφού με τη συνέπεια θα μπορούσα να είχα αποφύγει τυχόν διαρροές (από πού άραγε;) σε βάρος μου και σε βάρος του αρμόδιου φορέα που θα έπληττε καθοριστικά το κύρος του.

Ο συντονισμός

Θα είχα την εποπτεία και τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας, ώστε να αποτελεί μοναδική έκβαση η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης. Εξάλλου ο συγκεντρωτισμός όταν σχετίζεται με τον συντονισμό ενός τεράστιου συστήματος υγείας, φέρνει νίκες τις οποίες θα μπορούσα να απολαύσω στο τέλος της πανδημίας.

Το προσωπικό

Θα είχα προσλάβει με διαδικασίες εξπρές προσωπικό ακόμη και πλεονάζον, καθώς έτσι θα οπισθοχωρούσαν θέλοντας και μη οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις που μιλούν για έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών. Τις διαδικασίες θα τις παρέκαμπτα με κάθε κόστος, καθώς η προσκόλληση σε γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι ίδιον των αδυνάμων και των μη ευέλικτων.

«Εκτός παραθύρων»

Εάν ήμουν υπουργός Υγείας εν μέσω πανδημίας το 2020 θα είχα φροντίσει να εξαφανιστώ από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ώστε να εργαστώ απρόσκοπτα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Άλλωστε η κοινωνική και πολιτική καταξίωση δεν προσμετράται με τον αριθμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων, ειδικά όταν αυτές είναι άδειες περιεχομένου. Και πού να ακολουθήσεις εξάλλου τους φρενήρεις ρυθμούς των τηλεοπτικών παραθύρων όταν είσαι απασχολημένος με την οργάνωση του ΕΣΥ

Όλα αυτά βέβαια εάν ήμουν εγώ υπουργός Υγείας. Πού όμως καιρός για πρίγκιπες και πριγκίπισσες …

Σχετικά Άρθρα

Back to top button