Editorial: Αποχαιρέτα το, το ΕΣΥ που χάνεις…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που λειτουργεί εδώ και 4 δεκαετίες, θα άλλαζε πλέον απολύτως μορφή και τρόπο λειτουργίας.
Ένα σύστημα στο οποίο η χώρα των μνημονίων των χρεοκοπιών και των οικονομικών δυσκολιών, έβλεπε τουλάχιστον ένα στήριγμα. Ένα ΕΣΥ που μπορούσε άλλωστε να εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο ενδεή συμπολίτη μας.
Το μέχρι πρόσφατα αποκούμπι όμως των λιγότερο ευνοημένων Ελλήνων, άλλαξε πλήρως μορφή, χωρίς ουσιαστική ανασυγκρότηση ή μεταρρύθμιση των υπηρεσιών του.
Πια επισήμως οι πολίτες θα εξυπηρετούνται άμεσα μόνο εάν καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους. Ό,τι γινόταν δηλαδή μέχρι πρόσφατα παρανόμως, απλά τώρα η νοοτροπία αυτή έχει και τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.
Η ξεχασμένη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ
Στον αντίποδα, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα για το τι συμβαίνει σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας, περιγράφουν μια σχεδόν ιδανική κατάσταση σε σύγκριση τουλάχιστον με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν. Βέβαια για μεταρρυθμίσεις ή ανασυγκρότηση των υπηρεσιών υγείας ούτε λόγος.
Ενώ μετά από 40 χρόνια η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να σκέφτεται την ανασύσταση των δομών και τη λειτουργία τους, προς ώρας περιορίζεται στο να επαίρεται για το τι έργο παράγει καθημερινά.
Ωστόσο η έλλειψη θαρραλέων αποφάσεων που να θέτουν το ΕΣΥ σε άλλη βάση για να μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, δεν αποτελεί θλιβερό προνόμιο μόνο της νυν κυβέρνησης. Ουδείς από τους ιθύνοντες τα τελευταία χρόνια παίρνει την ευθύνη να αλλάξει τη μορφή ορισμένων νοσοκομείων που σήμερα μοιάζουν σχεδόν στοιχειωμένα, χωρίς προσωπικό αλλά και με περιορισμένη πληρότητα.
Ποιος άλλωστε να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά καταρρέουν μέρα με την ημέρα εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Όσο όμως δεν γίνονται οι ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τόσο το ΕΣΥ θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού.
Ακόμη και ο βερμπαλισμός του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη δεν μπορεί να συγκρατήσει τη σταδιακή παρακμιακή κατηφόρα ενός συστήματος που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο, αλλά τείνει να καταλήξει ένα οδυνηρό αποτύπωμα του παρελθόντος…