EditorialΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Editorial: ΕΟΠΥΥ ώρα μηδέν – Είτε αναβιώνει είτε καταρρέει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όταν το 2011 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, σίγουρα δεν είχε οραματισθεί ότι περίπου 11 χρόνια μετά θα μετατρεπόταν στον πιο …μισητό φορέα της χώρας. Ή τουλάχιστον κάποιοι θέλουν να τον καταστήσουν μισητό, με το βλέμμα προφανώς προς την ιδιωτικοποίηση του.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο σχεδόν όλων των παρόχων (γιατρών, ιατρικών κέντρων, εταιρειών κ.λ.π.) για τις πολιτικές που ακολουθεί τόσο στις συμβάσεις όσο και με το σύστημα των υποχρεωτικών εκπτώσεων (clawback και rebate). Πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβολή των “κουρεμάτων” για μείωση του προϋπολογισμού, ήταν έμπνευση των “τροϊκανών” η οποία υποτίθεται ότι θα είχε καταργηθεί μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια. Φευ όμως…

Ο αρχικός προγραμματισμός πάντως προέβλεπε άλλα. Ο ΕΟΠΥΥ ως ο μοναδικός Οργανισμός που είχε συγκεντρώσει όλους τους κλάδους υγείας των Ταμείων, θα παρείχε ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους. Θα σύναπτε συμβάσεις με τους παρόχους έπειτα από διαπραγμάτευση, πετυχαίνοντας τις καλύτερες δυνατές τιμές για τους ασθενείς του.
Άλλωστε ως «μονοψώνιο» δηλαδή ως ο μοναδικός αγοραστής στη χώρα, θα μπορούσε να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές ζητώντας συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Όμως η δεκαετία αυτή απεδείχθη μάλλον ατελέσφορη για τον ΕΟΠΥΥ αφού ακόμη αναζητά τους στόχους του.

Δεν είναι τυχαίο ότι δυσαρεστημένοι είναι όλοι. Ασθενείς, εταιρείες, γιατροί, εργαστήρια, κλινικές κ.λ.π.

Η άναρχα δομημένη οργάνωσή του που ακόμη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί οριστικά, αποδεικνύει και τον χαμένο στόχο του. Είναι ενδεικτικό ότι κοντά 11 χρόνια μετά τη λειτουργία του, αναζητά ακόμη τη σύνθεση της Διοίκησης.
Αρχικά ήταν ο Πρόεδρος. Μετά έγινε ο Διοικητής. Και στη συνέχεια έγινε ο Διοικητής με Μη Εκτελεστικό Πρόεδρο.

Βέβαια πρέπει να παραδεχθεί κανείς ότι ο ΕΟΠΥΥ παρά τις πολιτικές παλινωδίες, απέδειξε με τα στελέχη του σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλους τους υπουργούς ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ έχει κάνει και βήματα για τον εκσυγχρονισμό του.

Τα αγκάθια του ΕΟΠΥΥ

Και πρέπει να χαρακτηριστεί ως μοναδικό παγκόσμιο επίτευγμα το γεγονός ότι ένας Οργανισμός προκαλεί απαρέσκεια σχεδόν σε όλους τους συνεργάτες του αλλά και στους λήπτες των υπηρεσιών υγείας.

Σε ότι αφορά στους λήπτες υπηρεσιών, μπορεί να βελτιώθηκαν κάπως οι υπηρεσίες που λαμβάνουν σήμερα σε σχέση με αυτές από το αναχρονιστικό ΙΚΑ και τις ουρές στα υποκαταστήματα, αλλά και πάλι οι ασθενείς συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους παρότι καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ φέρνει το υπουργείο Υγείας

Χαρακτηριστικό είναι ότι μία νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, δεν είναι ποτέ δωρεάν για τους ασθενείς.
Οι ασθενείς πηγαίνουν με την αίσθηση ότι θα εξυπηρετηθούν σχεδόν δωρεάν, αλλά στο τέλος έρχεται η λυπητερή. Και αυτό διότι ουδείς Διοικητής του ΕΟΠΥΥ ή υπουργός Υγείας δεν κατόρθωσε να διαπραγματευθεί ορθά τα οικονομικά συμφέροντα των ασθενών.

Διαπραγματεύσεις όμως επιφανειακές και χωρίς κανόνες και οριοθετημένες διαδικασίες, γίνονται ακόμη και για τις τιμές των φαρμάκων. Η μόνιμη διάθεση της επιτροπής να κουρέψει όπως όπως τις τιμές χωρίς να υπολογίζει τη θεραπευτική αξία ενός προϊόντος ή αν αυτό μπορεί να διατηρηθεί στην χώρα, δείχνει πιθανώς την έλλειψη συγκρότησης που υπάρχει στους εμπνευστές του εγχειρήματος.

Από την άλλη οι μόνιμες υποχρεωτικές εκπτώσεις που ζητούνται από τους παρόχους (clawback και rebate) είτε αυτοί είναι γιατροί είτε κλινικές, είτε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια έχουν φθάσει πολλούς κλάδους σε οικονομικό αδιέξοδο.

Η τακτική του κάνε κάνε εξετάσεις, πάρε πάρε φάρμακα και στο τέλος αν έχω σε πληρώνω, προφανώς και δεν συνάδει με έναν σύγχρονο Οργανισμό Υγείας.
Η τακτική αυτή όμως είναι σαφές πως δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ αόριστον.

Ο φορέας με τα 6 δις ευρώ στη διάθεσή του που προέρχονται από τις εισφορές των πολιτών, δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα χωρίς ουσιαστικούς κανόνες και όρια.

Η ανασυγκρότηση του, η ουσιαστική, επιβάλλεται άμεσα. Διότι είτε αναβιώνει είτε καταρρέει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button