Εditorial: Ο ταλαντούχος κύριος Μιχάλης και το νέο ΕΣΥ – Που θα το πάει ο Χρυσοχοΐδης
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θεωρείται επί χρόνια ίσως και ο πιο επιτυχημένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάποτε Δημοσίας Τάξεως. Το όνομά του άλλωστε είναι συνυφασμένο με την εξάρθρωση των τριών μεγαλύτερων τρομοκρατικών οργανώσεων της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα.
Το νέο εγχείρημα όμως που έχει στην ατζέντα του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ίσως να αποδειχθεί ακόμη και πιο σύνθετο και περίπλοκο από την εξάρθρωση μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.
Και αυτό διότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας …τρομοκρατεί κάθε πολιτικό – έμπειρο ή μη – τα τελευταία χρόνια, αφού φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη έχουν κατά καιρούς αρνηθεί σε πρωθυπουργούς να αναλάβουν τη θέση στην οδό Αριστοτέλους, γνωρίζοντας προφανώς τι τους περιμένει. Μάλιστα και όσοι πέρασαν από το υπουργείο Υγείας, ξορκίζουν την πιθανότητα να επιστρέψουν στα παλιά τους λημέρια.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ωστόσο δηλώνει αποφασισμένος να δείξει την ίδια μαεστρία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε με την εμπειρία του να ανακάμψει το ΕΣΥ.
Βέβαια οι τομές που σχεδιάζει να κάνει κεντρικά η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν αβρόχοις ποσί για τον νέο ένοικο της οδού Αριστοτέλους.
Η όποια δημιουργική σύλληψη που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι θα σκοντάψει είτε στις αντιδράσεις των εργαζομένων, είτε ακόμη και στα «γαλάζια» κομματικά στελέχη που θα διαφωνούν με αλλαγές που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια το κομματικό τους ακροατήριο.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Ένα σχέδιο που άλλωστε ήταν στα πλάνα της κυβέρνησης ακόμη και από την προηγούμενη της θητεία, αλλά δεν υλοποιήθηκε καθώς η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω.
Στην περίπτωση που επιχειρηθούν να συγχωνευθούν νοσοκομεία, ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα ή βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, θα θεωρηθεί ως σκληρά φιλελεύθερη απόφαση που στόχο έχει να περιστείλει την έκταση του δημοσίου συστήματος υγείας, προς όφελος του ιδιωτικού.
Και στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιον ότι των τοπικών αντιδράσεων, θα ακολουθήσουν πιέσεις των τοπικών βουλευτών προς τον υπουργό Υγείας, ώστε να ανατραπούν τα σχέδια.
Στην περίπτωση αυτή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την τοπική κοινωνία, καθώς και τους βουλευτές της ίδιας του της παράταξης στην οποία έχει προσχωρήσει εσχάτως.
Όμως η νοσηρή αυτή παρέκκλιση του ελληνικού συστήματος υγείας αποτελεί βασικό εμπόδιο για κάθε υπουργό Υγείας που έχει θητεύσει στην οδό Αριστοτέλους.
Γι’ αυτό ίσως στο τέλος όλοι τους, δεν μπόρεσαν να κάνουν μία ανατροπή και να εδραιώσουν τις σταθερές τους ή τις απόψεις των κομμάτων τους. Οπισθοχώρησαν, αφήνοντας το ΕΣΥ στην προϋπάρχουσα κατάσταση.
Αλλά το ζήτημα είναι πως οι περισσότεροι έπεσαν θύματα της κακοδαιμονίας (με την έννοια της δυστυχίας) που ακολούθησε της θητείας τους, αφού εισέπραξαν όλο το βάρος της αποτυχίας των κυβερνήσεων τους για αλλαγές στο ΕΣΥ.
Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπήρξε ούτε συγκεκαλυμμένη προσπάθεια υποστήριξης τους από την κεντρική κυβέρνηση, για το …έργο που δεν έκαναν στην Υγεία ή για τα λάθη που διέπραξαν στη θητεία τους.
Για κατανομή ευθυνών, ούτε λόγος. Παρότι οι οδηγίες μπορεί να είχαν δοθεί άνωθεν.
Ίσως αυτή η εγκαθιδρυμένη νοοτροπία να καθηλώνει τελικά τη δράση όλων των υπουργών Υγείας που έχουν περάσει από την οδό Αριστοτέλους. Και ίσως και γι αυτό το ΕΣΥ να παραμένει ίδιο και σχεδόν απαράλλακτο από τότε που άρχισε να δημιουργείται, εδώ και 40 χρόνια.
Ίσως αυτή τη φορά ο ταλαντούχος κύριος Μιχάλης να τα καταφέρει καλύτερα.
Dum spiro spero…