EditorialΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Editorial: Όταν τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας οδηγούν στα όρια τους πολίτες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Είναι πλέον προφανές ότι η διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει προβλήματα. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι παρά τους μήνες του lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, όπως και αυτός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Πλέον ακόμη και επιστήμονες της επιτροπής παραδέχονται ότι και οι ίδιοι βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν διαχειρίζονται ορθά το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων.
Και καθημερινά οι φωνές αυξάνονται από εκείνους που θεωρούν ότι απαιτείται μία άλλη διαχείριση. Μία διαχείριση που θα επιτρέψει στους πολίτες να ανασάνουν, στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και στα παιδιά να μάθουν κανονικά γράμματα με δια ζώσης εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση από την άλλη μοιάζει χαμένη σε έναν κυκεώνα αποφάσεων, που όπως αποδεικνύεται δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η δυσαρέσκεια των πολιτών εντείνεται, όπως και των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, εξαιτίας και της περιορισμένης οικονομικής ενίσχυσης από τα ταμεία του κράτους.

Η κυβέρνηση παραμένει εστιασμένη στην υποτιθέμενη στήριξη του ΕΣΥ, μία στήριξη η οποία όμως για άγνωστους λόγους δεν περιλαμβάνει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε «δανεισμό» γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα. Αντί αυτού αναμένει μία λυτρωτική μείωση των κρουσμάτων που θα έρθει από μόνη της επειδή ο ιός θα καμφθεί, τη στιγμή όμως που οι πολίτες έχουν υπερβεί κάθε όριο πίεσης από τα αναποτελεσματικά μέτρα που εφαρμόζονται.

Κι αντί να αναζητήσει τα περιβόητα «έξυπνα μέτρα» που είχε υποσχεθεί, προτιμά να καταδιώκει …παραβάτες της μάσκας στις πλατείες, στα πάρκα και τα αλσύλλια, αλλά και όσους απομακρύνονται από τον τόπο κατοικίας τους.

Ανοικτό είναι ένα lockdown στην Αττική

Άραγε ουδείς αντιλαμβάνεται στην κυβέρνηση ότι η κόπωση φέρνει παραβίαση των μέτρων, αλλά και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και σπίτια που συμβάλουν καθοριστικά στη διασπορά του κορονοϊού εν μέσω lockdown;

Αποτελεί όμως τελικά επιλογή της κυβέρνησης να προσφεύγει σε περιοριστικά μέτρα που φέρνουν τα αντίθετα αποτέλεσμα. Καθώς κλείνοντας απλά τους πολίτες στα σπίτια, μπορεί να ξορκίζει την κατάσταση και να αναθεματίζει το κακό της ριζικό που της έτυχε μία πανδημία. Και βέβαια μπορεί να μιλά και για ατομική ευθύνη, καθότι στο τέλος πάντα φταίνε οι άλλοι.

Αδυνατούν όπως φαίνεται τα κυβερνητικά στελέχη να αντιληφθούν μετά από έναν χρόνο πανδημίας, ότι απαιτούνται άλλα μέτρα επί της ουσίας έξυπνα, που θα μας βγάλουν από το τέλμα. Αλλιώς ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι κοντά. Και υπάρχει εξάλλου έδαφος γι’ αυτόν, έδαφος που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί. Από τη μία επιτρέπονται οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά από την άλλη μία οικογένεια δεν μπορεί να απομακρυνθεί πάνω από 2 χλμ από το σπίτι της για μία βόλτα.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Και τελικώς τι περιμένουν οι Έλληνες για να βγούνε πραγματικά από το σπίτι; Τους τουρίστες του καλοκαιριού χάρη των οποίων θα ανοίξουν οι αγορές, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, η εστίαση …τα πάντα.

Αλλά βέβαια, η κάθε κυβέρνηση βρίσκει και τα κάνει. Όταν η αντιπολίτευση στην πιο δύσκολη περίοδο για τη χώρα περί άλλων τυρβάζει, έχεις ελεύθερο έδαφος να κάνεις ότι κρίνεις…
Πολίτες στο έλεος αναποτελεσματικών κυβερνητικών αποφάσεων…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button