EditorialΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Editorial: Το προπύργιο του ρουσφετιού τα Νοσοκομεία. Γιατί δεν θα αλλάξει η χώρα παρά την τραγωδία στα Τέμπη

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πώς να αναγεννηθεί άραγε η χώρα και να εξοβελίσει συνήθειες και αντιλήψεις ετών, όταν η κομματοκρατία είναι εδραιωμένη σε όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά τελικά και της δημόσιας ζωής; Από τα νοσοκομεία μέχρι τα τρένα και τα υπουργεία, η κυρίαρχη αντίληψη που διαπερνά κάθε τοποθέτηση και κάθε διορισμό, είναι αυτή των πελατειακών σχέσεων.

Η τραγική εμπειρία στα Τέμπη που σκέπασε με μαύρο πέπλο θλίψης όλη τη χώρα, αποκάλυψε ότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε: Η Ελλάδα είναι η επιτομή του φαύλου κράτους του ρουσφετιού, της αναξιοκρατίας και των ψευδών υποσχέσεων. Και το έργο είναι γνωστό σε όλους: Βόλεψέ με για να σε …βολέψω κι εγώ στις εκλογές.

Οι παροχές και τα προνόμια γίνονται εύκολα αντιληπτά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που βρίθει ρουσφετιών, εξυπηρετήσεων και διορισμών με …Μπάρμπα στην Κορώνη.

Αν ξεκινήσει κανείς από τους Διοικητές Νοσοκομείων είναι μάλλον αδύνατο να μην αντιληφθεί το ανήθικο του πράγματος: Εκατοντάδες στελέχη με βιογραφικά «χιλιομέτρων» σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, παραγκωνίζονται για να διοριστούν ημέτεροι.

Συνταξιούχοι, άτομα Τρίτης Ηλικίας, έμποροι, πρώην δάσκαλοι, γυμναστές ενίοτε και άνθρωποι με πλαστά πτυχία, αναλαμβάνουν να διοικήσουν τα νοσοκομεία, αφού προηγουμένως έχουν διοριστεί από την κυβέρνηση με διαδικασίες Fast Track. Και η υπόθεση δεν είναι καινούρια.

Με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, ελάχιστα είναι τα στελέχη που πληρούν τις προϋποθέσεις για να κατέχουν υψηλές θέσεις στο ΕΣΥ.
Όμως παρά την κατακραυγή και την κατά καιρούς έκθεσή τους στα ΜΜΕ, οι ιθύνοντες όλων των αποχρώσεων σφυρίζουν αδιάφορα.
Και δεν είναι μόνο οι Διοικητές Νοσοκομείων.

Έρχονται νέα ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία

Οι πρακτικές των πελατειακών σχέσεων διαπερνούν ακόμη και το μοίρασμα των κρεβατιών στα νοσοκομεία. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο κομματικό- κυβερνητικό στέλεχος, θα μείνουν στο ράντζο.

Οι υπόλοιποι θα απολαύσουν το προνόμιο μίας κλίνης, θα βρουν νωρίτερα χειρουργείο για να εξυπηρετηθούν, θα απολαύσουν μεγαλύτερης προσοχής. Ωσάν να μην είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει ένα κρεβάτι σε κάθε ασθενή.

Είναι όμως γνωστό ότι η εγκατάλειψη στο ΕΣΥ, καταδιώκει όσους δεν έχουν προνομιακές σχέσεις με υψηλόβαθμο στέλεχος της εξουσίας. Της εκάστοτε εξουσίας.
Όσοι δεν διαθέτουν την απαραίτητη πρόσβαση, είναι απλά οι απόκληροι του συστήματος υγείας που παρατηρούν τους προνομιούχους να απολαμβάνουν τα οφέλη των στενών σχέσεων με ισχυρά πρόσωπα.

Οι χαριστικές πράξεις όμως, τα προνόμια και οι παροχές που καθοδηγούνται από ανήθικα κίνητρα, «σκότωσαν» την Ελλάδα το 2023. Η απογοήτευση άλλωστε και η στεναχώρια των Ελλήνων μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, χτυπά όλο το πολιτικό σύστημα που δημιούργησε το πελατειακό κράτος της αναξιοκρατίας και του «ΘΑ». Ήρθε όμως πλέον η ώρα το ίδιο πολιτικό σύστημα να μαζέψει τις στάχτες που δημιούργησε…

Αν και υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες ότι το πολιτικό σύστημα θα κινηθεί δραστικά εναντίον του …εαυτού του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button