Ειδήσεις Υγείας

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια διατροφή το προλαμβάνει

Με ποιες αλλαγές στη διατροφή μπορεί να αποφευχθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο διακόπτεται ή μειώνεται, με αποτέλεσμα να μην φτάνει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί καθώς η διατροφή φαίνεται ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία του σώματός μας, αφήνοντας αποτυπώματα σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, το έντερο, ο εγκέφαλος και το κυκλοφορικό σύστημα.

Εξάλλου η διατροφή που στηρίζεται κυρίως στο Μεσογειακό μοντέλο, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς επηρεάζει παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το σάκχαρο του αίματος και η φλεγμονή.

Εγκεφαλικό: Οι τροφές ασπίδα

Ακολουθούν οι βασικές διατροφικές αρχές που βοηθούν στην πρόληψη:

Λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο

Μειώστε το αλάτι, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα.
Προτιμήστε φυσικές πηγές καλίου όπως μπανάνες, αβοκάντο, γλυκοπατάτες, σπανάκι, φασόλια.

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά λιπαρά

Μειώστε τα τρανς λιπαρά (τηγανητά, fast food),τα κορεσμένα λιπαρά (επεξεργασμένα κρέατα, βούτυρο).

Αυξήστε τα υγιεινά λιπαρά από ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), αβοκάντο.

Κατανάλωση Φυτικών Ινών

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως (βρόμη, καστανό ρύζι, κινόα), όσπρια, λαχανικά και φρούτα.Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιες τροφές βοηθούν

Όχι στη ζάχαρη και στις επεξεργασμένες τροφές

Μειώστε τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα αρτοποιήματα και τα συσκευασμένα σνακ.

Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα και φρούτα ως φυσικό γλυκαντικό.

Αντιοξειδωτικά και Αντιφλεγμονώδη Τρόφιμα

Καταναλώστε μούρα, πράσινο τσάι, κουρκουμά, τζίντζερ, σκόρδο, ελαιόλαδο καθώς μειώνουν την οξείδωση και την αρτηριακή φλεγμονή, προστατεύοντας τα αγγεία.

Μεσογειακή Διατροφή: Η καλύτερη επιλογή

Μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ακόμα και σε άτομα με προδιάθεση, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι όσοι την υιοθετούν μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου!

Τα τρόφιμα-κλειδιά που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή είναι:

Υγιεινά λιπαρά: Ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί

Φρέσκα λαχανικά & φρούτα: Πλούσια σε φυτικές ίνες & αντιοξειδωτικά

Όσπρια & δημητριακά ολικής αλέσεως: Καλύτερη ρύθμιση σακχάρου & χοληστερόλης

Ψάρια & θαλασσινά: Πηγή ωμέγα-3, προστατεύουν την καρδιά

Λιγότερο κόκκινο κρέας: Αντικατάστασή του με ψάρι & φυτικές πρωτεΐνες

Μικρή κατανάλωση κρασιού: Σε μέτρο, ωφελεί την καρδιά

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button