Ειδήσεις Υγείας

Εγκέφαλος: Αυτή η βιταμίνη τον κρατά νέο – Έρευνα

Ο Εγκέφαλος και ο ρόλος της διατροφής

Ο Εγκέφαλος για να παραμείνει νέος πρέπει να τροφοδοτείται με πολύτιμα συστατικά βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Καθώς η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νοητική υγεία παραμένει αντικείμενο διερεύνησης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η επάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στη γνωστική εξασθένηση.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, έδειξε πώς τα ποντίκια με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα μενακινόνης-4 στον εγκέφαλό τους — μιας ουσίας απαραίτητης για την εγκεφαλική λειτουργία.

Η Dr. Sarah Booth, διευθύντρια του Human Nutrition Research Center on Aging και συντονίστρια της μελέτης, υπογραμμίζει ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης Κ μέσω της διατροφής ίσως συμβάλλει στην καθυστέρηση της πνευματικής φθοράς που έρχεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με την Dr. Tong Zheng, ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, η βιταμίνη Κ φαίνεται να προσφέρει προστασία στον εγκέφαλο, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί αυτής της δράσης συνεχίζουν να μελετώνται.

Εγκέφαλος: Τι έδειξε η μελέτη για τη βιταμίνη Κ

Εγκέφαλος: Ποιες τροφές τον ενισχύουν

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, τα ποντίκια με χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα μενακινόνης-4 στον εγκέφαλό τους — μιας ουσίας απαραίτητης για την εγκεφαλική λειτουργία.

Η έλλειψη αυτή σχετίστηκε με φτωχότερη απόδοση σε τεστ μάθησης και μνήμης, όπως η αναγνώριση νέων αντικειμένων και η πλοήγηση σε υδάτινο περιβάλλον. Επιπλέον, στον εγκέφαλο των ζώων παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον αριθμό νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στη διαδικασία της νευρογένεσης.

Επίσης, διαπιστώθηκαν σημάδια φλεγμονής, όπως η αυξημένη παρουσία ενεργοποιημένων μικρογλοιακών κυττάρων, τα οποία, όταν υπερδραστηριοποιούνται, μπορεί να επιβαρύνουν τη γνωστική λειτουργία.

Η βιταμίνη Κ συναντάται σε αφθονία σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και ο αρακάς.

Είναι ήδη γνωστό πως συμβάλλει καθοριστικά στην πήξη του αίματος, όμως τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να έχει ωφέλιμες επιδράσεις και στην καρδιά, τις αρθρώσεις και τον εγκέφαλο.

«Μια ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί», σημειώνει η Dr. Booth. «Γνωρίζουμε ότι η καλή διατροφή συνδέεται με μακροβιότητα και καλύτερη γνωστική υγεία. Δεν χρειάζονται απαραίτητα συμπληρώματα, αλλά μεγαλύτερη έμφαση στα θρεπτικά λαχανικά που πολλοί παραμελούν».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button