ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ – Τι προβλέπει για ιατρεία και κλινικές

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Εκδόθηκε τελικά η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ η οποία αναμένονταν να δημοσιοποιηθεί πριν τις Ευρωεκλογές.

Ειδικότερα με την υπουργική απόφαση η οποία υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας και τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ.

Επίσης η απόφαση προβλέπει την διαδικασία υποβολής αίτησης και την τήρηση αρχείου, τις ειδικότερες προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, το περιεχόμενο και την χρονική διάρκεια της αποφάσεως περί χορήγησης της άδειας, τις αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου για την τήρηση των όρων, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβιάσεως των όρων χορήγησης της άδειας.

Τι προβλέπει η απόφαση

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθέτησης, η οποία προωθεί με ταχείς ρυθμούς τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην υγεία με σκοπό την βέλτιστη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας η παροχή δυνατότητας στους ιατρούς του ΕΣΥ μέσω της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Με βάση το νόμο προβλέπεται πώς θα ελέγχονται κάθε έξι μήνες για να διαπιστώνεται εάν έχει πέσει η απόδοση της κλινικής τους.

Να υπενθυμιστεί ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου επιτρέπεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και αιτιολογημένη απόφαση εγκρίσεώς της από το αρμόδιο όργανο του Νοσοκομείου, εφόσον δεν διαταράσσεται, δεν διαφοροποιείται και δεν παραβιάζεται με οποιονδήποτε τρόπο η εύρυθμη λειτουργία (τακτικό ωράριο, εφημερίες, ολοήμερη λειτουργία) των νοσοκομείων.

Με βάση τον νόμο οι γιατροί του δημοσίου επιτρέπεται να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και να εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες όπως φαρμακευτικές.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προωθηθεί αρχικά στο περιβόητο νόμο Γκάγκα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και για αυτό και δεν είχε εφαρμοστεί άμεσα.

Άλλωστε με το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία θα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου οι γιατροί να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η μεγαλύτερη Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εδώ και 40 χρόνια

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Χ τονίζει:
Είμαι Υπερήφανος διότι αυτή μας η Υ/Α αποτελεί την μεγαλύτερη Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ εδώ και 40 χρόνια! Πιστεύω ότι είναι η αρχή μεγάλων αλλαγών που θα βγάλουν το σύστημα από μία αδράνεια πολλών ετών και το έχουν οδηγήσει στην σημερινή του κατάσταση. Πολλοί περισσότεροι γιατροί θα έχουν πλέον το κίνητρο να επιλέγουν το ΕΣΥ. Θα ακολουθήσουν άμεσα πολλές ακόμη Μεταρρυθμίσεις ώστε να φθάσουμε γρήγορα εκεί που θέλουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μετά τις Ευρωεκλογές η διευκρινιστική υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ – Πώς θα ελέγχονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button