ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εκτός ΕΣΥ οι υγειονομικοί που δεν θα δεχτούν να εμβολιαστούν – Τα ποσοστά εμβολιασμών μέχρι σήμερα

Οι κυρώσεις για όσους αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο, τίθενται άμεσα σε ισχύ

Άδεια άνευ αποδοχών θα παίρνουν οι υγειονομικοί που δεν θα δεχθούν υποχρεωτικά να εμβολιαστούν από την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό από τις 16 Ιουλίου για όσους φροντίζουν ηλικιωμένους και από την 1η Σεπτεμβρίου για όλους τους υγειονομικούς.

Μάλιστα με βάση τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση, όσοι υγειονομικοί αρνηθούν και πάλι να εμβολιαστούν, ουσιαστικά θα είναι εκτός ΕΣΥ αφού θα στερηθούν τον μισθό τους μια που θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Αντίστοιχα μέτρα πάντως έχουν λάβει κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, όπου επίσης οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται τους τελευταίους μήνες, τίθενται εκτός συστήματος υγείας με άνευ αποδοχών άδειες.

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τα ποσοστά εμβολιασμών

Πάντως ένας σχετικά μικρός αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας παραμένει ακόμη ανεμβολίαστος. Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:

Η εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών διαμορφώνεται ως εξής:

Στους γιατρούς του ΕΣΥ, το ποσοστό ανέρχεται στο 86% και στον ιδιωτικό τομέα 91%.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό αγγίζει το 69% στο ΕΣΥ και το 73% στον ιδιωτικό τομέα.

Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button