ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εκτός λίστας για κατ’ οίκον εμβολιασμό όσοι ηλικιωμένοι δεν εντοπίζονται και γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ – Τι προβλέπει εγκύκλιος

Τι προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου υγείας για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Εκτός λίστας βγαίνουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι για κατ’ οίκον εμβολιασμό αλλά δεν εντοπίζονται ή προβάλουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν το εμβόλιο.
Με βάση τη ρύθμιση, όσοι είναι άνω των 60 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα για κατ’ οίκον εμβολιασμό, δεν πληρώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα.

Να υπενθυμιστεί ότι από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίζουν να καταλογίζονται τα πρόστιμα σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και έχουν ξεπεράσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Η λίστα αυτή πάντως με τα ονόματα όσων είναι σε αναμονή, απεδείχθη μία έξυπνη λύση για πολλούς προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.
Και αυτό διότι όπως απεδείχθη από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αλλά και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας που πραγματοποιούν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, πολλοί συμπολίτες μας εγγράφονται στη λίστα, αλλά αποφεύγουν στη συνέχεια τη διαδικασία με διάφορες δικαιολογίες και τεχνάσματα.

Η μαύρη τρύπα στους εμβολιασμούς εντοπίσθηκε από το υπουργείο Υγείας το οποίο απέστειλε εγκύκλιο προς τους Διοικητές όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στην οποία δίνει οδηγίες πότε ένας πολίτης θα διαγράφεται από τη λίστα μέσω της οποίας αποφεύγει και το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από όσους καθημερινά οι γιατροί αναζητούσαν για να εμβολιάσουν στο σπίτι τους, μόνο το 40% εντοπίζονταν τελικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες είτε δεν εντοπίζονταν στις διευθύνσεις που είχαν δώσει, είτε δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα, είτε επικαλούνταν αδιαθεσία και μετέθεταν το εμβόλιο για αργότερα.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οι οποίες ελέγχουν τα Κέντρα Υγείας που πραγματοποιούν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, δίνει οδηγίες για το πότε ένας πολίτης θα διαγράφεται από τη λίστα η οποία ουσιαστικά τον απαλλάσσει από το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Το Κέντρο Υγείας καλεί/επικοινωνεί με τον πολίτη με κάθε πρόσφορο μέσο και του προτείνει νέο συγκεκριμένο ραντεβού (ημέρα και ώρα) τηρώντας αρχείο για την ώρα και την ημέρα της κλήσεως, καθώς και το ονοματεπώνυμο του καλούντος,

β) Σε περίπτωση αρνήσεως ή αδυναμίας του πολίτη για την προτεινόμενη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα το ΚΥ επαναλαμβάνει μετά τρεις ημέρες την επικοινωνία/κλήση και προτείνει νέα ημέρα και ώρα στον πολίτη για την διενέργεια του εμβολιασμού του τηρώντας αρχείο για την ώρα και την ημέρα της κλήσεως, καθώς και το ονοματεπώνυμο του καλούντος,

γ) Σε περίπτωση που και πάλι δεν επιτευχθεί η οριστικοποίηση ραντεβού και ο εμβολιασμός λόγω αρνήσεως του πολίτη, ο χρήστης από το ΚΥ επιλέγει συστημικά την επιλογή “αφαίρεση λόγω άρνησης” και η αίτηση διαγράφεται κρατώντας συστημικά τα στοιχεία του χρήστη που έκανε την επιλογή».

Να σημειωθεί ότι από αυτήν την εβδομάδα ξεκινά το ξεκαθάρισμα της λίστας με τα ονόματα όσων θέλουν να εμβολιασθούν κατ’ οίκον.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button