Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Γράφει ο Αναστάσιος Δ. Χατζής, Παιδίατρος – Εντατικολόγος, Πρώην Συντονιστής Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τα ιατρικά πράγματα της Γαλλίας, κι ιδιαίτερα του Παρισιού. Αποτελεί για μένα μια επιστροφή εκεί μετά από τέσσερεις δεκαετίες και σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που αφορά ευρύτατα σ’ όλο το γαλλικό πληθυσμό, γίνεται σε μεγάλο ποσοστό από ιδιωτικά Πολυϊατρεία, στα οποία συστεγάζονται πολλές ειδικότητες, έχοντας κοινή γραμματειακή και νοσηλευτική υποστήριξη, όπως Γενικοί Γιατροί, Παιδίατροι και πολλές άλλες ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένων των Οδοντιάτρων.

Οι επισκέψεις των πολιτών γίνονται με προγραμματισμένα ραντεβού (RV), τα οποία «κλείνονται από την πολύ γνωστή στη Γαλλία πλατφόρμα Doctolib. Υπάρχουν βέβαια κι οι ιδιώτες ιατροί με τα δικά τους ιατρεία, οι οποίοι συμπληρώνουν το δίκτυο της ΠΦΥ.
Εννοείται ότι τα πραγματικά επείγοντα εξαιρούνται, τα οποία πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Το σύστημα γενικά λειτουργεί κι οι πολίτες ικανοποιούνται, όμως παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατης δημοσιογραφικής έρευνας κι εκτενώς αναπτύσσεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Le Monde (24/4/2024).

Το άρθρο με τίτλο Accès aux soins, τον οποίο αποδίδω ως «πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», αναφέρεται στη δυσκολία κλεισίματος RV με ειδικό στα Πολυϊατρεία. Επί λέξει αναφέρει: «3 ημέρες για τον Γενικό Γιατρό, 7 ημέρες για τον Παιδίατρο, όμως 25 ημέρες για τον Οφθαλμίατρο, 36 ημέρες για τον Δερματολόγο, 42 ημέρες για τον Καρδιολόγο».

Οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν από έρευνα που έγινε το 2023 μέσα από την πλατφόρμα Doctolib, εκεί όπου, όπως προανέφερα, κλείνονται τα RV.
Οι αρθρογράφοι Mattea Battaglia & Camille Stromboni σχολιάζουν ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ιατρών! Γνωστό θα πει κανείς, μια και καθημερινά βλέπουμε αναρτήσεις από την Γαλλία, όπου αναζητούνται γιατροί όλων σχεδόν των ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με Γάλλους γιατρούς αυτό αποτελεί τη συνέπεια της μείωσης των φοιτητών Ιατρικής κατά την προηγούμενη τουλάχιστον 20ετία. Η δε προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει το κενό με «εισαγωγή» αλλοδαπών ιατρών εν μέρει αποδίδει, λόγω της βραδείας διαδικασίας εγγραφής τους που ακολουθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Δικαιολογημένη; Ίσως, καθόσον αυτή οφείλεται (τουλάχιστον κατά ένα μέρος) στον εξονυχιστικό έλεγχο των πιστοποιητικών των υποψηφίων…

Υπάρχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά του προβλήματος: Δύο μήνες πιο πριν, στις 6/2/2024, πάλι στην εφημερίδα Le Monde είχε δημοσιευθεί άρθρο του Romain Imbach με τον γαλλικό τίτλο «Taxe lapin» [«φόρος λαγού»], που έθετε το ερώτημα: «πράγματι υπάρχουν 27 εκατομμύρια ετήσια RV με ιατρό της ΠΦΥ, που δεν πραγματοποιούνται; (χωρίς να έχει προηγηθεί ακύρωση τους – δική μου επεξήγηση γιατί εκεί επικεντρώνεται το ερώτημα). Σύμφωνα με τον «Πανγαλλικό» Ιατρικό Σύλλογο (Conseil National de l’Ordre des Médecins – CNOM) αυτά τα «άκυρα» RV αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των RV με ιατρό!

Στο άρθρο επίσης αναφέρεται ότι κάποιοι πολίτες «εξυπηρετούνται» εκτός RV ή τελικά επιλέγουν να πάνε στα Επείγοντα, χωρίς όμως πριν ή μετά να το ακυρώσουν. Προφανώς η συνέπεια είναι να έχουν κλειστεί τα προβλεπόμενα RV της ημέρας, από τα οποία τελικά πολύ λιγότερα πραγματοποιούνται.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού πρόσφατα ο Γάλλος Πρωθυπουργός Gabriel Attal (στις 6/4/2024) «απείλησε» μ’ ένα «πρόστιμο» (αυτός είναι ο «φόρος του λαγού») των 5 ευρώ γι’ αυτούς που κλείνουν RV με γιατρό και δεν το πραγματοποιούν χωρίς προηγούμενα ή μετά να το έχουν ακυρώσει. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι μπορούν να «διασωθούν» 15 με 20 εκατομμύρια RV ετησίως!

Αξίζει να προσθέσω ότι για τα παιδιατρικά RV (που γνωρίζω καλύτερα) προβλέπεται χρόνος 15, το πολύ 20 λεπτών! Ο χρόνος αυτός θεωρείται πολύ λίγος για μια πλήρη κλινική αξιολόγηση, μαζί με τον εμβολιασμό, τουλάχιστον για τα μικρά παιδιά.
Για να λυθεί το πρόβλημα, σε κάποια Πολυϊατρεία έχουν καθιερώσει να προηγείται η νοσηλεύτρια, η οποία αναλαμβάνει να πάρει τα σωματομετρικά του παιδιού και να συμπληρώσει το βιβλιάριο υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button