ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ελλείψεις Φαρμάκων: Έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες – Τι είπε ο Πλεύρης για εξαγωγές και ΙΦΕΤ

Για τις ελλείψεις φαρμάκων λαμβάνονται μέτρα ανέφερε από το βήμα της βουλής ο Θάνος Πλεύρης

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΦ βρίσκονται εννέα πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας, για τον περιορισμό στις ελλείψεις φαρμάκων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη αυτή τη στιγμή ελέγχονται εννέα πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου για το αν έχουν τα αποθέματα που πρέπει, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την αγορά» Και συνέχισε:

Από τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρεία απαγόρευση, «είναι η πρώτη φορά που η απαγόρευση είναι επ’ αόριστον. Έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν κλείσει φαρμακαποθήκες». Το θέμα είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών, ανέφερε και παρότρυνε τον βουλευτή να διερευνήσει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Αμερική, «σε χώρες που έχουν πολύ ακριβό φάρμακο, από την Ελλάδα».

Σε σχέση δε με τα φάρμακα για την έξαρση των ιώσεων, επισήμανε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με μια σειρά γενόσημα. Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν φάρμακα που είναι απευθείας εισαγωγών, όπως τα εισπνεόμενα, που είναι πιο δύσκολο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά «σήμερα, η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με την κατάσταση προ 10ημέρου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης είπε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν λάβει τραγικές διαστάσεις, υπάρχουν 232 φάρμακα σε έλλειψη ή δεν υπάρχουν καθόλου στα φαρμακεία, είναι φάρμακα εισπνεόμενα, είναι φάρμακα πρώτης ανάγκης αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στην πράξη, δεν κάνει ελέγχους και στην ουσία προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση του ΙΦΕΤ προκειμένου να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις φαρμακαποθήκες.Σαρώνουν οι ελλείψεις φαρμάκων

Ελλείψεις Φαρμάκων: Απαγόρευση εξαγωγών

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, σήμερα έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92% και δεν υπάρχει ομαλοποίηση όπου δεν υπάρχουν φάρμακα, διότι είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

«Όταν επιβάλλεται μια απαγόρευση, προφανώς δίνεται περιθώριο δύο ή τριών ημερών, διότι μπορεί να έχουν κοπεί τιμολόγια, να έχουν γίνει πληρωμές. Αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις», είπε ο κ Πλεύρης σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών, που έχει γίνει ποτέ, σε φάρμακα και με επ’ αόριστον διάρκεια απαγόρευσης. Επισήμανε εξάλλου ότι όλα τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν συμφωνήσει πως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Κόντρα για ΙΦΕΤ

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΙΦΕΤ μονοπώλησε τη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου το ΙΦΕΤ.

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε, πώς το ΙΦΕΤ έχει μετατραπεί από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία, από το 1999. Η αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι τώρα γίνεται μονοπρόσωπη ΑΕ. «Από το 1999 είναι ΑΕ, από τότε απορρόφησε και την ΦΑΡΜΕΤΡΙΚΑ ΑΕ, λειτουργεί έκτοτε με κερδοσκοπικό χαρακτήρα» ανέφερε ο κ. Πλεύρης. Αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι και τότε το ΙΦΕΤ παρουσίασε κέρδη, περίπου 8%, ενώ είχε εκπονήσει και επιχειρησιακό πλάνο για να αυξήσει την κερδοφορία του. Μάλιστα, το 2016, άλλαξε η διάταξη σχετικά με το περιθώριο κέρδους του.

Παράλληλα ο κ. Πλεύρης και σημείωσε ότι στόχος είναι το Ινστιτούτο να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στις έκτακτες εισαγωγές και μόνο εφόσον δώσει εντολή ο ΕΟΦ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button