Πολιτική Υγείας

ELPEN: Χρειαζόμαστε Εθνική Πολιτική Φαρμάκου!

«Η ελληνική βιομηχανία περνάει δύσκολα αλλά αντέχει.Καθοριστικός στόχος μας το 2015 θα είναι το επώνυμο ελληνικό φάρμακο να αυξήσει το μερίδιο του στην εγχώρια αγορά στο 30% από το 16% με 17% που κυμαίνεται σήμερα» τόνισε
ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος της ELPEN μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας την Δευτέρα.
Επιπλέον ο κος Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάγκη να προβεί η πολιτεία σε μια συνολική εθνική πολιτική για το εγχώριο φάρμακο ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η οποία αποδεδειγμένα προσφέρει προστιθέμενη αξία, στηρίζει την Ελληνική οικονομία και ενισχύει την απασχόληση.
Για να γίνει αυτό όμως όπως επεσήμανε θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές που θα στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όπως η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη συνταγογράφηση και τα registries των ακριβών φαρμάκων.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων και να γίνει ανακατανομήτης δαπάνης ανάμεσα σε γενόσημα και καινοτόμα σκευάσματα με ισότιμα και ισορροπημένα μέτρα, που θα βοηθήσουν στον εξορθολογισμό στην μείωση του κόστους στην κατανάλωση φαρμάκων και θα δίνουν την δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις φαρμακευτικές τους θεραπείες.
«Οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικές» υπογράμμισε απ την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ELPEN και πρόσθεσε « ότι και η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων, για να ανταπεξέλθει στον αυξημένο ανταγωνισμό που προέρχεται κυρίως από εταιρείες που παράγουν γενόσημα σε χώρες σαν την Ινδία σε πολύ χαμηλές τιμές.»
Από την πλευρά ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας Διευθυντής Εταιρικών υποθέσεων της ELPEN δήλωσε χαρακτηριστικά «Τέλος η φιλελληνική πολιτική στο φάρμακο χρειαζόμαστε εθνική πολιτική φαρμάκου και ένα πλαίσιο μέτρων για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί τον παράδεισο των off patent. Αντιμετωπίζουμε συνεχώς τρικλοποδιές τα πρωτότυπα φάρμακα είναι αυτά που προωθούνται στην Ελλάδα».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πενταφράγκας είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε το πόσο αναγκαίοείναι ένα νέο φάρμακο για τον ασθενή ήαν μπορεί να καλυφθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα από το ήδη υπάρχον σκεύασμα. Σύστημα το οποίο θα μειώσει της δαπάνες και θα προσφέρει όμως παράλληλα αποτελεσματικές θεραπείες στους πολίτες. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Πενταφράγκα αποτελεί τη μόνη χώρα της ΕΕ όπου η απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη των νέων φαρμάκων δε βασίζεται στην αξιολόγηση της σχέσης του θεραπευτικού τους οφέλους προς το κόστος.
Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ακόμη επίσημο μητρώο ασθενών, που να δίνει στοιχεία ανά ασθένεια για τις ανάγκες της χώρας σε ανάλογες θεραπείες, ώστε γνωρίζοντας τον αριθμό των πασχόντων να μπορούν να υπολογιστούν οι πραγματικές ανάγκες της Ελλάδας σε ακριβά πρωτότυπα φάρμακα.
«Η φαρμακοεπιδημιολογία είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, τα στοιχεία που έχει ο ΕΟΦ είναι κλειστά και κανείς δεν έχει πρόσβαση» ανέφερε ο κ. Πενταφράγκας .
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρά την κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται η κατανάλωση ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης βασίζονται κατά κύριο λόγο στον άξονα της τιμολόγησης με συνεχείς μειώσεις των τιμών, ιδιαίτερα των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παραβλέποντας το γεγονός, πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια προέκυψε ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button