Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠαιδιά και εμβόλια

EMA: Έγκριση για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 ετών με το εμβόλιο της Pfizer

Την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό για παιδιά από 5 έως 11 ετών ενέκρινε το μεσημέρι της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο είχε έγκριση για άτομα άνω των 12 ετών.

Η δόση του εμβολίου, σύμφωνα με την έγκριση, θα είναι μικρότερη από αυτήν που λαμβάνουν οι ενήλικες. Θα χορηγούνται δύο δόσεις, με ένεση στο μπράτσο, με διαφορά τριών εβδομάδων.

Η μελέτη του EMA

Στη βασική μελέτη, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση της ΕΜΑ, φάνηκε ότι η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά αυτής της ηλικίας με τη χορήγηση 10 μg. του εμβολίου, ήταν η ίδια με τους ενήλικες που λάμβαναν 30 μg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τα τρία εκδήλωσαν λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τα 16 παιδιά από την ομάδα ελέγχου (663 στο σύνολο), που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη μελέτη το εμβόλιο φάνηκε να είναι 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης Covid-19, αν και όπως σχολιάζει η ΕΜΑ, το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου σε παιδιά 5-11 ετών, περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, κοκκίνισμα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκούς πόνους και ρίγη.
Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών μετά τον εμβολιασμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button