ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλια: Πόσο φθίνει η ανοσία μετά την μετάλλαξη Δέλτα- Νέα στοιχεία για Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson

Τι δείχνει νέα μελέτη στις ΗΠΑ

Μπορεί ο εμβολιασμός με τα εμβόλια κατά της covid- 19 να παραμένει το νούμερο ένα όπλο έναντι βαριάς νόσησης και θανάτου, αλλά η προστασία έχει παρουσιάσει μείωση μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άρθουρ Γουάλας του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και τη δρα Μπάρμπαρα Κον του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν στοιχεία για 780.225 εμβολιασμένους ενήλικες μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2021. Διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το διάστημα η μέση προστασία των mRNA εμβολίων (Pfizer/BioNTech και Moderna) έναντι λοίμωξης από κορονοϊό είχε υποχωρήσει από το 88% στο 48%.

Εμβόλια: Πόσο φθίνει η αποτελεσματικότητα τους μετά την μετάλλαξη Δέλτα

Η μείωση της προστασίας έναντι λοίμωξης ήταν μεγαλύτερη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (από 86,4% τον Μάρτιο σε μόνο 13,1% τον Σεπτέμβριο), ενώ οι αντίστοιχες μειώσεις ήταν από 86,9% σε 43,3% για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech και από 89,2% σε 58% για εκείνο της Moderna. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει, σε μία περίοδο που επικράτησε πλέον το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, τη μεγάλη υποχώρηση της προστασίας έναντι λοίμωξης σε βάθος χρόνου από το μονοδοσικό εμβόλιο J&J, σε σύγκριση με τα mRNΑ των δύο δόσεων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και τα τρία ανωτέρω εμβόλια (ιδίως εκείνα των δύο δόσεων) συνεχίζουν να παρέχουν υψηλή προστασία έναντι της βαριάς Covid-19 και του κινδύνου θανάτου, ιδίως στα άτομα έως 65 ετών, αλλά και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών το όφελος των εμβολίων παραμένει μεγάλο.

Σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, όπως επιβεβαιώνει και η νέα μελέτη, οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω κορονοϊού, ενώ οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη (οποιασδήποτε σοβαρότητας), βαριά νόσο και θάνατο.

Εμβόλια: Τι έδειξαν η μελέτη

Αναλυτικά, μεταξύ εκείνων που είχαν διαγνωστεί με μοριακό τεστ θετικοί για κορονοϊό μετά την 1η Ιουλίου, στους κάτω των 65 ετών η μέση αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων έναντι του κινδύνου θανάτου από Covid-19 υπολογίστηκε στο 81,7% τον Οκτώβριο. Ανά εμβόλιο, η προστασία από θάνατο εκτιμήθηκε στο 84,3% για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, στο 81,5% για τo Moderna και στο 73% για τo Johnson & Johnson.

Για τους άνω των 65 ετών, αντίστοιχα, η αποτελεσματικότητα έναντι θανάτου ήταν στο 71,6% για τα τρία εμβόλια γενικά, ενώ ανά επιμέρους εμβόλιο ήταν 75,5% για το Moderna, 70,1% για το Pfizer/BioNΤech και 52,2% για το μονοδοσικό J&J.

Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω ποσοστά, το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech φαίνεται κάπως πιο αποτελεσματικό στα άτομα έως 65 ετών, ενώ εκείνο της Moderna υπερτερεί στους άνω των 65 ετών. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες το εμβόλιο J&J φαίνεται να παρέχει χαμηλότερη προστασία σε σχέση με τα δύο mRNA εμβόλια, κάτι που συνηγορεί υπέρ της χορήγησης ενισχυτικής δόσης.

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της «ανάμιξης» των εμβολίων, δηλαδή να επιτρέπεται σε έναν άνθρωπο να επιλέξει οποιοδήποτε από τα τρία εμβόλια για την ενισχυτική δόση, άσχετα με το ποιο είχε κάνει αρχικά.

Δείτε ΕΔΩ τον σύνδεσμο για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abm0620

Σχετικά Άρθρα

Back to top button