ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο: Έρχονται αποφάσεις για την 4η δόση μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους από την Επιτροπή Εμβολιασμών – Τι σχεδιάζεται

Τι σχεδιάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την 4η δόση στους ασθενείς, ενώ ήδη είναι έτοιμη η πλατφόρμα

Την 4η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα κληθούν να κάνουν σύντομα όσοι συμπολίτες μας είναι ανοσοκατεσταλμένοι και πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συνεδριάσει σχετικά.

Ειδικότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά εδώ και καιρό την 4η δόση για τους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας, γεγονός που είχε ανακοινώσει η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά σύντομα αναμένεται να “κλειδώσει” η απόφαση
Η 4η δόση σχεδιάζεται να πραγματοποιείται 6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου που ήταν η αναμνηστική.

Η πλατφόρμα

Ήδη έχει ετοιμασθεί η πλατφόρμα του emvolio.gov.gr για τα ραντεβού της 4ης δόσης. Μάλιστα όσοι εισέρχονται στην πλατφόρμα και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, διαπιστώνουν ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού 15 ημέρες πριν ολοκληρωθεί το 6μηνο από την 3η δόση.

Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να καταλήξουν στην απόφαση αυτή το επόμενο διάστημα, καθώς κρίνουν ότι η 4η δόση του εμβολίου θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά από τον ιό.

Το διάστημα των 6 μηνών από την 3η δόση, επελέγη με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και το τι συνιστούν οι διεθνείς Οργανισμοί. Άλλωστε ήδη το Ισραήλ έχει ξεκινήσει την 4η δόση σε όσους είναι άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.

Πάντως σε ότι αφορά στον γενικό πληθυσμό της χώρας μας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δήλωσε χθες ότι είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια συζήτηση.

Τρίτη δόση για όλους

Στο μεταξύ από την 1η Φεβρουαρίου όλοι οι πολίτες που μπορούν να εμβολιασθούν θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Στην περίπτωση που έχουν παρέλθει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, είτε με 2 δόσεις είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Γεγονός που σημαίνει ότι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους ή να απολαμβάνουν άλλα προνόμια που έχουν ορισθεί.

Από την άλλη από τις 15 Ιανουαρίου όσοι είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί, καθώς διαφορετικά τους περιμένει πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Μάλιστα η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μέτρο προκειμένου να πιέσει όσους είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button