ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο για τη γρίπη: Μόνο όσοι δεν έχουν κορονοϊό – Νέες οδηγίες – Λίστες αναμονής

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός και η συνταγογράφηση – Λίστες αναμονής στα φαρμακεία, ενώ δεν θα εμβολιάζονται όσοι έχουν συμπτώματα covid-19

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ενώ ήδη οι πολίτες προπαραγγέλνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία.

Παρά το επιδημικό κύμα του κορονοϊού, ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου (15 του μήνα) όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται πως προκαλεί ήδη σύγχυση είναι οι νέες οδηγίες που εκδόθηκαν και απαγορεύουν ουσιαστικά τον εμβολιασμό γρίπης όσων έχουν συμπτώματα covid-19.

Για να ξεκαθαρίσει το ”τοπίο” η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έσπευσε να δηλώσει ότι “με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων“.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που απεστάλησαν σε όλα τα φαρμακεία της χώρας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έπειτα από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR).

Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Με συνταγή δωρεάν

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται και φέτος δωρεάν αρκεί όμως να υπάρχει συνταγή γιατρού και να ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, υγειονομικοί, έγκυες κ.λ.π.). Με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το αντιγριπικό εμβόλιο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και τις σχετικές διαπιστώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε πολλές χώρες όπως στην Αυστραλία, παρατηρείται μεγάλη πτώση του ιού της γρίπης, γιατί ο πληθυσμός λόγω της Covid χρησιμοποιεί αυξημένα τα μέσα ατομικής προστασίας και προσέχει γενικώς, γεγονός που έχει μειώσει υπερπολλαπλάσια τον ιό της γρίπης.

Ανησυχία για τα αποθέματα

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα υπάρξουν επαρκή αποθέματα του αντιγριπικού εμβολίου αφού φέτος η χώρα θα παραλάβει πάνω από 4 εκατ. δόσεις, οι πολίτες φαίνεται πως ανησυχούν και σπεύδουν στα φαρμακεία για προκράτηση του εμβολίου.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη σε πολλά φαρμακεία έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής για την ώρα που θα φθάσει το αντιγριπικό εμβόλιο. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί φαρμακοποιοί ανησυχούν ότι μπορεί να μην τους παραδοθεί μεγάλη ποσότητα των εμβολίων και θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τους πολίτες.

Σύγχυση λόγω κορονοϊού

Από την άλλη σύγχυση φαίνεται να δημιουργείται και σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού. Πολλοί είναι οι πολίτες που θεωρούν ότι θα ισχυροποιήσουν τον οργανισμό τους έναντι του κορονοϊού κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να εμβολιαστούν ακόμη και εκείνοι που δεν θα έπρεπε.

Γι αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι και φέτος δεν θα πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αμελήσουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο μπορεί να τους απαλλάξει από τα συμπτώματα της γρίπης που μπορεί να θυμίζουν αυτά του κορονοϊού και να τους οδηγήσουν στα νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι ευάλωτες ομάδες, ενώ «εάν και εφόσον δούμε ότι αυτός ο αριθμός καλύπτεται, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε» ανέφερε.

Άλλωστε ο φόβος των αρχών είναι να μην υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα υγείας και μπλοκάρουν τα νοσοκομεία από πολίτες που θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία με ύποπτα συμπτώματα που θα θυμίζουν τόσο γρίπη όσο και κορονοϊό. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Πανδημία: Φόβοι για «μπλοκάρισμα» στα νοσοκομεία από τα περιστατικά κορονοϊού και γρίπης στο τέλος Οκτωβρίου»

Ο υφυπουργός Υγείας από την πλευρά του Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι «στόχος κάθε εμβολιαστικής στρατηγικής, κάθε χρόνο, είναι να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Που αυτό γίνεται εφόσον εμβολιαστούν οι συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ευπαθείς, οι υγειονομικοί και τα λοιπά.

Αυτό που κάναμε κάθε χρόνο, αυτό κάνουμε. Αυτές είναι οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Τα ίδια θα εφαρμόσουμε και δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο έτσι για να το κάνει, επειδή είναι φέτος μία ιδιαίτερη περίπτωση, ούτε ποτέ ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού. Πρέπει να εμβολιαστεί το ποσοστό αυτό που θα μας διασφαλίσει το τείχος ανοσίας».

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω όλες τις οδηγίες

HealthReport.gr ODIGIES

Σχετικά Άρθρα

Back to top button