ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ποιο συστήνεται από τους ειδικούς για μεγαλύτερη προστασία- Έρευνα

Ποιο συστήνεται από τους ειδικούς για τη δεύτερη δόση

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους περίπου 450.000 πολίτες στη χώρα μας που είχαν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού της Johnson & Johnson και τώρα επιθυμούν να κάνουν ενισχυτική δόση.

Διευκρινίζεται ότι μόνο για το εμβόλιο της Johnson & Johnson η ενισχυτική δόση θα επιτρέπεται δύο μήνες μετά την πρώτη και σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας.

Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, καθώς όπως έχει φανεί από την κλινική εμπειρία, το Johnson & Johnson υστερεί λίγο ως προς την αποτελεσματικότητα, σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια που έχουν εγκριθεί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η ενισχυτική δόση για τα υπόλοιπα τρία, θα γίνεται έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Αναφορικά με τη ενισχυτική δόση για όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson, ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «μπορεί να γίνει είτε με Johnson & Johnson, είτε με mRNA εμβόλιο, σε πρώτη φάση μόνο με Pfizer και τις επόμενες ημέρες θα προσαρμόσουμε τη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και με Moderna».

Τι έχουν δείξει όμως οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης σε όσους έκαναν Johnson & Johnson;

Σε έρευνα που έκανε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland, διαπίστωσε ότι οι λήπτες του εμβολίου της Johnson & Johnson μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από την ενισχυτική δόση των εμβολίων της Moderna ή της Pfizer, παρά από μία δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Η μελέτη, εξέτασε και τους τρεις συνδυασμούς εμβολίων που θα παρέχονται στους Έλληνες πολίτες. Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, τα επίπεδα αντισωμάτων όσων είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson με ενισχυτική δόση αυξήθηκαν:

76 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Moderna
35 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Pfizer
4 φορές μέσα σε 15 ημέρες για όσους έκαναν Johnson & Johnson

«Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο την λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις» σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button