ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ξεκινούν από σήμερα το πρωί οι εμβολιασμοί- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκινά από σήμερα το πρωί η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson

Στη μάχη κατά του κορονοϊού στη χώρα μας «μπαίνει» από σήμερα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα εμβόλια της Johnson & Johnson είχαν «παγώσει» λόγω 6 περιστατικών θρομβώσεων που είχαν καταγραφεί στην Αμερική.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπ. Υγείας, θα παραλάβουμε 300.000 δόσεις του Johnson & Johnson τον Μάιο και άλλες 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Εξάλλου με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα εμβολιάζονται και οι κατάκοιτοι συμπολίτες μας στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι χορηγείται με μία μόνο δόση και η προστασία του ξεκινά μετά από 14 μέρες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Να σημειωθεί εδώ ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι παρόμοιας δράσης με το αντίστοιχο εμβόλιο της AstraZeneca. Και τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Σύμφωνα με στοιχεία του CDC μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ενώ στις ΗΠΑ διακόπηκε η χορήγησή του μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων εμφάνισης θρόμβων. Διαβάστε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: EMA για Johnson & Johnson: «Οι θρομβώσεις αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια»

Ωστόσο, μετά την επαναξιολόγηση από όλες τις υγειονομικές αρχές, κρίθηκε ότι θα πρέπει να αρχίσει και πάλι η χορήγησή του με το σκεπτικό ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πρόσφατα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου,κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τον πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα είχε καταστήσει σαφές ότι μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο.

Μάλιστα η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button