Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο Novavax: Πώς «λειτουργεί» και πώς δρα στον οργανισμό

Έρχεται το εμβόλιο Novavax καθώς η Ευρώπη θα προμηθευθεί 200 εκατομμύρια δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Novavax για την προμήθεια μέχρι και 200 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Βάσει του συμβολαίου, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι σε θέση να προμηθευτούν 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Novavax, με περιθώριο επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το 2023, μόλις το σκεύασμα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. Πρόκειται για το έβδομο συμβόλαιο που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με φαρμακευτική εταιρεία για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19.

Ειδικότερα, βάσει αυτού του συμβολαίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax, με δυνατότητα επιλογής 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων κατά τη διάρκεια του 2021, 2022 και 2023, αφού αναθεωρηθούν και εγκριθούν από τον EMA ως ασφαλή και αποτελεσματικά .

Εμβόλιο Novavax: Τι είναι και πως λειτουργεί

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου της ήταν κυρίως ήπιες. Καταγράφηκαν κυρίως ευαισθησία και πόνος στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρχαν αναφορές ασυνήθιστων θρόμβων αίματος ή καρδιακών προβλημάτων.

Το εμβόλιο της Novavax εκπαιδεύει το σώμα να αναγνωρίζει τον κορoνοϊό, ειδικά την πρωτεϊνική ακίδα και ετοιμάζεται να καταπολεμήσει τον ιό. Παρασκευάζεται με εργαστηριακά αντίγραφα αυτής της πρωτεΐνης. Το εμβόλιο αυτό είναι διαφορετικό από μερικά από τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούνται τώρα ευρέως, τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες.

Το εμβόλιο Novavax μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικά ψυγεία, διευκολύνοντας τη διανομή. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει 110 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button