Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο: Ποιοι θα χρειαστούν και 3η δόση κατά της covid-19

Στο μικροσκόπιο των ειδικών η πιθανή χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας τρίτης δόσης εμβολίου. Στο πλαίσιο αυτό  συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες η  Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ(CDC)  προκειμένου να αποφασιστεί ή όχι η τρίτη δόσης εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health – NIH) Francis S. Collins, MD, Ph.D, η παραπάνω δόση δεν θα λειτουργήσει ως αναμνηστική αλλά ως αναγκαία για να αγγίξει η ανοσία από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό των δύο δόσεων τα ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο επίκεντρο των ειδικών θα τεθεί ο εμβολιασμός το 2-4% των Αμερικανών ενηλίκων με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων μεταμοσχευμένων ασθενών, καρκινοπαθών σε αγωγή, ασθενών με ρευματικές παθήσεις, οροθετικών και ασθενών με λευχαιμία.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ ότι αρχές του μήνα διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο των Pfizer/BioNTech να καταθέσουν αίτημα κατεπείγουσας έγκρισης για μια τρίτη δόση ως συμπλήρωμα στο διδοσικό mRNA εμβόλιό τους κατά του νέου κορωνοϊού μετά την ανησυχία για την πλέον μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, πράγμα που ωστόσο δεν κρίνεται ακόμα απαραίτητο από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ.

Τι λέει ο ΠΟΥ για 3η δόση κατά της covid-19

Στον αντίποδα των συμπληρωματικών δόσεων εμβολίων έχει ταχθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπενθυμίζοντας πως εταιρείες όπως η Pfizer θα έπρεπε να ετοιμάζουν εμβόλια για τα δισεκατομμύρια κόσμου στις αναπτυσσόμενες χώρες που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση, παρά να εργάζεται για συμπληρωματικές δόσεις σε πλούσια κράτη που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι ήδη υψηλή.

Πάντως το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη χορήγηση τη τρίτης δόσης του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech στους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες ενώ από τον Σεπτέμβριο και η Βρετανία πιθανώς να ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button