ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση – Ποιους θα αφορά

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι προ των πυλών και για άλλες κοινωνικές ομάδες

Σήμερα αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας αλλά και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου σε περισσότερους συμπολίτες μας.

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν μετά τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου.
Αναμένεται να ακολουθήσει η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Στο τραπέζι είναι όμως και οι υγειονομικοί με δεδομένο ότι έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης μέσα στα νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα έχουν συμπληρωθεί και 8 μήνες από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους.

Και αυτό διότι σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.

Τέλος το Johnson και το AstraZeneca

Να σημειωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με εμβόλια mRΝA, καθώς είναι τα μόνα που έχουν λάβει σχετική άδεια.
«Την Δευτέρα θα εξειδικεύσουμε, τις ηλικιακές ομάδες για την τρίτη δόση και θα γίνει με mRΝA εμβόλια. Τέλος τα εμβόλια Johnson & Johnson, και AstraZeneca» τόνισε σε δηλώσεις του o Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνολικά, όπως είπε, επτά στους δέκα συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική, προς ώρας τουλάχιστον και έως ότου αποφανθούν οι διεθνείς Οργανισμοί. Ο FDA πάντως απέρριψε πρόσφατα την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button