ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Εμβόλιο: Τελικά πόσες ενισχυτικές δόσεις θα χρειαστούμε – Τι λένε οι ειδικοί

Mέχρι πότε θα εμβολιαζόμαστε;

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κυρίως λόγω της μετάλλαξη Όμικρον σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί τρόμο σε ειδικούς και κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή πολλοί επιστήμονες από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα διερωτώνται τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς αλλά και κάθε πότε ο γενικός πληθυσμός θα λαμβάνει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της covid.

Οι δηλώσεις του CEO της Moderna ότι ενδεχομένως χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολίου έναντι του κορονοϊού, καθώς όπως είπε η αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής δόσης μπορεί να μειωθεί τους επόμενους μήνες» προκάλεσαν νέο προβληματισμό.

Όπως ανέφερε «εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις το φθινόπωρο του 2022 και μετά», είπε ο Στεφάν Μπανσέλ.

Εμβόλιο: Τέταρτη δόση στο Ισραήλ

Ήδη στο Ισραήλ όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν ήδη από τώρα και την τέταρτη δόση. Και στη Γερμανία κάποιοι έχουν λάβει ήδη τέταρτη δόση. Πρόκειται για ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, διαβητικούς ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που απειλούνται περισσότερο από τον κορωνοϊό.Σε αντίστοιχες περιπτώσεις και στη Γερμανία οι γιατροί δίνουν το πράσινο φως για την τέταρτη δόση.

Αλλά και στην Ελλάδα την τέταρτη δόση εμβολίου συζητά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλους όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ενώ αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Εμβόλιο: Τελικά πόσες αναμνηστικές δόσεις θα χρειαστούμε

Πάντως σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, δεν υπάρχει κάτι επίσημο και από τον χώρο της ιατρικής σχετικά με τον αριθμό των αναμνηστικών δόσεων που θα χρειαστούμε μακροπρόθεσμα. Πολλοί από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους στον κόσμο έχουν αλλάξει στάση τις τελευταίες μόλις εβδομάδες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ο Αλί Ελέμπεντι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστούμε ετήσιους εμβολιασμούς». Τώρα όμως το σε αυτή τη φάση δήλωσε πως η προοπτική για εμβολιασμό κάθε χρόνο ίσως να ήταν μια ανακούφιση.

Από την άλλη οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για το μέλλον των εμβολιασμών εξίσου καθοριστικός παράγοντας αποτελεί η πορεία της πανδημίας. Και αυτό γιατί δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα έχει εξαφανιστεί μετά το τέταρτο ή το πέμπτο κύμα ή αν ο κορονοϊός τελικά καταστεί ενδημικός, αν θα εμφανίζεται δηλαδή τακτικά σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες δεκαετίες.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button