ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ένα «υπερμολυσματικό σούπερ» μικρόβιο εξαπλώνεται – Αντιστέκεται στα αντιβιοτικά

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για ένα «υπερμολυσματικό σούπερ» μικρόβιο

Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να εντοπίσουν ανθεκτικά στελέχη της Klebsiella pneumoniae, ένα «σούπερ μικρόβιο» που μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά οποιονδήποτε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα «υπερομολυσματικό» υπερβακτήριο.

Ο οργανισμός έχει λάβει όλο και περισσότερες αναφορές για ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από ανησυχητικά στελέχη της Klebsiella pneumoniae – στελέχη που μπορούν να αντισταθούν στα τελευταία αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα κατά του βακτηρίου και μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά οποιονδήποτε.

Λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη διάδοση ή τη συχνότητα αυτών των βακτηρίων, γι’ αυτό ο ΠΟΥ πιέζει τις χώρες να εντείνουν την επιτήρηση της απειλής.

Πού βρίσκεται το «υπερμολυσματικό σούπερ μικρόβιο»

Ένα «υπερ-οξυγονωτικό» σούπερ μικρόβιο εξαπλώνεται και τρομάζει τους εμπειρογνώμονες υγείας

Το K. pneumoniae είναι ένα πανταχού παρόν βακτήριο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και ως μέρος του ανθρώπινου μικροβιόκοσμου, δηλαδή των γειτονιών των αβλαβών και ωφέλιμων βακτηρίων που ζουν στο σώμα μας ή μέσα σε αυτό.

Ενώ το K. pneumoniae δεν δημιουργεί συνήθως προβλήματα όταν ζει στο στόμα, το δέρμα ή τα έντερά μας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ασθένεια, ιδίως όταν καταλήγει στους πνεύμονές μας ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Ως μικρόβιο, η K. pneumoniae είναι συνήθως μια ευκαιριακή λοίμωξη, η οποία νοσεί άτομα που έχουν ήδη κακή υγεία ή/και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως πολλά επικίνδυνα βακτήρια, το K. pneumoniae έχει εξελιχθεί σταθερά ώστε να αντιστέκεται στα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του, καθιστώντας το ήδη ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί έχουν αρχίσει να συναντούν ολοένα και περισσότερο στελέχη K. pneumoniae που όχι μόνο αντιστέκονται στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης – ισχυρά φάρμακα που συχνά αποτελούν την τελευταία λύση για την αντιμετώπιση των υπερβακτηρίων – αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις τόσο σε ανοσοκατεσταλμένους όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Αυτά τα στελέχη έχουν ονομαστεί υπεραιμοβόρα K. pneumoniae sequence type 23, ή hvKp ST23.

Αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ εξέδωσε μια σοβαρή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση.

Όπως γράφει το gizmodo, υπό το πρίσμα αυτών των αυξανόμενων αναφορών, το Παγκόσμιο Σύστημα του ΠΟΥ για τη Μικροβιακή Αντίσταση και την Επιτήρηση της Αναφοράς Αναδυόμενης Μικροβιακής Αντοχής (GLASS-EAR) έστειλε νωρίτερα φέτος αίτημα σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ζητώντας να μάθει αν είχαν εντοπίσει πρόσφατα κρούσματα hvKp ST23 στην αυλή τους.

Από τις 43 χώρες που απάντησαν, 16 ανέφεραν κρούσματα hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ 12 ανέφεραν συγκεκριμένα κρούσματα hvKp ST23.

Αλλά ακόμη και αυτά τα κρούσματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, δεδομένης της έλλειψης εργαλείων που απαιτούνται για την αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση αυτών των λοιμώξεων, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει συστηματική επιτήρηση που να επιτρέπει την ταυτοποίηση ρουτίνας και τη συλλογή πληροφοριών για τα στελέχη hvKp», αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεσή του.

«Η ταυτοποίηση των hvKp αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι καθορίζεται από τη διαθέσιμη εργαστηριακή ικανότητα για την εκτέλεση δοκιμών γονιδιωματικής αλληλουχίας ή την ανάλυση συγκεκριμένων δεικτών που μπορεί να υποδεικνύουν υπερκυριαρχία, οπότε ο επιπολασμός των λοιμώξεων που σχετίζονται με hvKp μπορεί να υποεκτιμάται».

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ έχει εκτιμήσει ένα μέτριο επίπεδο κινδύνου για το hvKp ST23, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι πραγματικά – και πώς θα μπορούσε να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Ως αποτέλεσμα, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να βελτιώσουν τις προσπάθειες επιτήρησης των στελεχών hvKp, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση των κλινικών ιατρών, των εργαστηρίων δοκιμών και των συστημάτων δημόσιας υγείας.

«Ο ΠΟΥ συνιστά στα κράτη μέλη να αυξήσουν σταδιακά την εργαστηριακή διαγνωστική τους ικανότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη και αξιόπιστη ταυτοποίηση του hvKp, καθώς και να ενισχύσουν τις εργαστηριακές ικανότητες στον μοριακό έλεγχο και την ανίχνευση και ανάλυση των σχετικών γονιδίων ιογένεσης εκτός από τα γονίδια ανθεκτικότητας», δήλωσε ο οργανισμός.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button