
ΕΟΔΥ: 3 θάνατοι από γρίπη και κανένας από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα
Όλα τα νέα στοιχεία για γρίπη και κορονοϊό από την έκθεση του ΕΟΔΥ
Πτωτική τάση παρουσιάζει η θετικότητα της γρίπης στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Αναλυτικότερα σήμερα Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορονοϊό των δυο τελευταίων εβδομάδων.
Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος λόγω CoViD. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 53 και δυο διασωληνώσεις. Με βάση τα ίδια στοιχεία, εκδηλώθηκαν 3 νέα κρούσματα γρίπης και 3 θάνατοι
Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις από την εβδομάδα 9/2025 παρουσιάζει πτωτική τάση. Τόσο την εβδομάδα 17 όσο και την εβδομάδα 18/2025 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση.
Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)
Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσιάζει από την αρχή του 2025 βαθμιαία πτωτική τάση, με μικρές εβδομαδιαίες αυξομειώσεις. Τόσο την εβδομάδα 17 όσο και την εβδομάδα 18/2025, καταγράφηκε μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Καταγράφηκαν 53 νέες εισαγωγές κατά την εβδομάδα 18 (κατά την εβδομάδα 17 οι νέες εισαγωγές ήταν 63). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 55.
Καταγράφηκαν δύο νέες διασωληνώσεις κατά την εβδομάδα 18 (κατά την εβδομάδα 17 καταγράφηκε μία νέα διασωλήνωση). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πέντε.
Δεν καταγράφηκε νέος θάνατος κατά την εβδομάδα 18 (κατά την εβδομάδα 17 οι νέοι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν δύο). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν δύο.
Η υπο-παραλλαγή XEC παρουσιάζει ανοδική τάση από την εβδομάδα 33/2024 που ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη της, ενώ από αρχές Δεκέμβρη 2024 παρουσιάζεται ως επικρατών στέλεχος στις ανιχνεύσεις.
Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα για την επικράτεια παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα.
Ιός της γρίπης
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) έχει υποχωρήσει κάτω από το όριο που σηματοδοτεί την εποχική δραστηριότητα της γρίπης. Τόσο την εβδομάδα 17 όσο και την εβδομάδα 18, καταγράφηκαν σποραδικά μόνο θετικά δείγματα από το δίκτυο Sentinel ΠΦΥ.
Καταγράφηκαν τρία νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ κατά την εβδομάδα 17/2025 και ένα κατά την εβδομάδα 18/2025, ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη κατά την εβδομάδα 17/2025.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
Η δραστηριότητα του RSV παραμένει ήπια, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στο δίκτυο επιτήρησης SARI, παρουσιάζοντας μικρές εβδομαδιαίες αυξομειώσεις.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του ΕΟΔΥ