ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΔΥ: Πώς θα καθορίζεται αν ένας θάνατος οφείλεται σε κορονοϊό

Ο ΕΟΔΥ αλλάζει τον τρόπο που θα «μετράει» τους θανάτους

Επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο καταγραφής θανάτων από κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ, καθώς η πνευμονία και η λοίμωξη του αναπνευστικού, εκτός από το θετικό τεστ, θα καθορίζουν την καταγραφή του θανάτου.

Πιο αναλυτικά, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ:

«Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID.

Πλέον, στους θανάτους θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.

Άρα δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID.

Αυτά τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε τους θανάτους, ενώ απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους διασωληνωμένους», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σύστημα που έχει η Ελλάδα, εάν βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid.

Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του ΠΟΥ και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.

Στην Ελλάδα, εάν ένα άτομο βρεθεί στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε πάθηση (πχ έμφραγμα) και στη συνέχεια βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και εν τέλει πεθάνει, τότε καταγράφεται ως θάνατος COVID, παρόλο που δεν πέθανε εξαιτίας του ιού.

Με τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός θα ζητείται πλέον από τα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου καταλήγουν ασθενείς σε κλινικές Covid, να του αναφέρουν χωριστά τους θανάτους, π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, Covid, πνευμονία, ανακοπή, καρκίνος τελικού σταδίου, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.λπ.

Είναι πιθανό ένας ασθενής να ήταν σε κρίσιμη κατάσταση από ένα νόσημά του και να προσεβλήθη από κορονοϊό κατά σύμπτωση.

Ο θάνατός του μπορεί να μην επήλθε εξαιτίας του ιού όμως αυτό που θα καθορίσει τελικά την καταγραφή του θανάτου του από κορονοϊό είναι, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο το θετικό τεστ αλλά και η βαριά πνευμονία και λοίμωξη για την οποία αναζητήθηκε θεραπεία και αγωγή από το νοσοκομείο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button