ΕΟΠΥΥ: Πώς οι ανασφάλιστοι γίνονται «όχημα» για να στήνονται απάτες με τα φάρμακα – Οι ακριβές συνταγές και οι ελλιπείς έλεγχοι
Πόσο κοστίζουν στον ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους
Στη σκιά της απάτης στον ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα – ο εντοπισμός της οποίας ήρθε με καθυστέρηση 4 ετών – διερευνώνται πρόσθετα στοιχεία για τη διακίνηση των σκευασμάτων στη χώρα μας. Η αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνει πολλούς κρίκους και σε πολλές περιπτώσεις η διακίνηση αυτή είναι ανεξέλεγκτη.
Άλλωστε εδώ και περίπου 2,5 χρόνια έχει καταργηθεί από τον ΕΟΠΥΥ ο ελεγκτικός φορέας η ΥΠΕΔΥΦΚΑ, που ήλεγχε όλες τις παρανομίες που γίνονταν στον Οργανισμό. Από τότε, ένα ολιγομελές τμήμα αντικατέστησε τον φορέα ελέγχου, χωρίς όμως να έχει πολλές δραστηριότητες. Κάτι που άλλωστε ανέδειξε και η τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που προκάλεσε σάλο, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΟΠΥΥ.
Οι εξαγωγές μέσω ΕΟΠΥΥ και ανασφάλιστων
Εκτός από τις νόμιμες παράλληλες εξαγωγές που πλέον έχουν περιοριστεί εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο υγείας, αφού δημιουργούσαν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά, υπάρχουν και οι εξαγωγές που πραγματοποιούνται παρανόμως εδώ και χρόνια κάτω από τη μύτη των αρχών.
Μάλιστα τα κυκλώματα και το πώς ακριβώς δρουν, είναι σε γνώση τόσο του υπουργείου υγείας όσο και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλοί εκμεταλλεύονται ανασφάλιστους συμπολίτες μας προκειμένου να λάβουν φάρμακα με την αποζημίωση από τον Οργανισμό και στη συνέχεια μάλιστα να τα μεταπωλήσουν έχοντας διπλό κέρδος.
Εκεί αποδίδουν και πολλοί παράγοντες της αγοράς το υψηλό κόστος που παρουσιάζουν οι συνταγές φαρμάκων στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
Είναι ενδεικτικό με βάση τα στοιχεία από ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, ότι το μέσο κόστος ανά ΑΜΚΑ και ανά μήνα για τον ΕΟΠΥΥ για ασφαλισμένους είναι 1.044 ευρώ, ενώ για τους ανασφάλιστους είναι υψηλότερο και αγγίζει τα 1.261 ευρώ. Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν το 2023.
Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι η αυξημένη συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους μπορεί να σχετίζεται και με γεωγραφικά δεδομένα, καθώς είναι πιθανό να αξιοποιούνται ανασφάλιστοι που έρχονται από γειτονικές χώρες στην Ελλάδα προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους αξιοποιώντας παλιά ανενεργά ΑΜΚΑ.
Εκτιμάται ακόμη ότι τα αυξημένα ποσά που αντιστοιχούν στις συνταγές φαρμάκων στους ανασφάλιστους μπορεί να οφείλονται και σε σκευάσματα υψηλού κόστους που μπορεί να διακινούνται μέσω αυτής της οδού.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πάντως έχουν ζητήσει επισήμως από τον ΕΟΠΥΥ να τους δοθούν όλα τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με το πώς προκύπτει η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους και αν τα ποσοστά είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στις πύλες εισόδου της χώρας. Στοιχεία που ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα παραδώσει.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η συνταγογράφηση των ανασφάλιστων κάθε χρόνο αυξάνεται.
Το ετήσιο κόστος για τα φάρμακα των ανασφάλιστων με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ ήταν:
– Το 2021 ήταν 272,5 εκατ. ευρώ
– Το 2022 ήταν 315,5 εκατ. ευρώ
-Το 2023 ήταν περίπου 340 εκατ. ευρώ
Η δαπάνη όμως αυξάνεται την ώρα που η ανεργία μειώνεται. Μία αντίφαση που προκαλεί ερωτηματικά.
Οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές
Στο μεταξύ εκτός από παράνομη διακίνηση αλλά και εξαγωγή φαρμάκων, υπάρχουν και οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές.
Το τελευταίο διάστημα οι νόμιμες εξαγωγές σε άλλες χώρες όπου τα σκευάσματα πωλούνται σε πιο συμφέρουσες τιμές, μειώθηκαν εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχει επιβάλλει το υπουργείο υγείας καθώς παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων της χώρας μας.
Ενδεικτικά οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων κινήθηκαν ως εξής:
-Το 2020 ήταν 427 εκατ. ευρώ
-Το 2021 ήταν 398,4 εκατ. ευρώ
-Το 2022 ήταν 395,3 εκατ. ευρώ
-Το 2023 ήταν 293,2 εκατ. ευρώ
Συνήγορος του Πολίτη: Έτσι υπερχρέωναν τους ασθενείς οι ιδιωτικές κλινικές – Η αδράνεια του ΕΟΠΥΥ