ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Πώς στήθηκε η απάτη «μαμούθ» με ζημιά 8 εκατ. ευρώ

Τι είπε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για την απάτη εις βάρος του Οργανισμού

Για την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων επιθεμάτων, που ξεπερνάει σε ζημία τα 8 εκατ. ευρώ μίλησε  η διοικήτρια του οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο 2017-2019. Ήταν η περίοδος που πρώτο εφαρμόστηκε το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και έγιναν συμβάσεις με παρόχους. Μέχρι τότε οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα για να πάρουν τα χρήματά τους. Άρα εκείνη την περίοδο είχε συσσωρευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και εταιριών που κατέθεταν αιτήσεις για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο Μητρώο και να συνάψουν συμβάσεις. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγοριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων υλικών επιθεμάτων, που αφορούν δερματικές βλάβες, οι οποίες είχαν καταταχθεί σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που κανονικά θα έπρεπε να ήταν», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση και αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε κατατάξει τα προϊόντα στις σωστές κατηγορίες, πλην όμως έπρεπε να ελεγχθεί όλο το κομμάτι, όλο το κύκλωμα που ενεργούσε και πέραν της κατάταξης αυτών των προϊόντων και της αποζημίωσης, συνταγογραφούνται χιλιάδες συνταγές. Μιλάμε για 227 εταιρείες.

ΕΟΠΥΥ: Σαφάρι ελέγχων

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας μιλάει για 79.000 συνταγογραφήσεις. Πολύ μεγάλοι αριθμοί. Και εδώ πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που με επιμονή και σε βάθος έρευνα και με τη δική μας φυσικά συνδρομή, αρωγή και συνεργασία, κατάφερε να εξιχνιάσει αυτή την υπόθεση, η οποία ήταν πολύ. Περίπλοκη και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη»

«Το σοβαρό μήνυμα που παίρνουμε από όλη αυτή την ιστορία, ότι όποιος εξαπατά τον οργανισμό, όποιος διαπράττει απάτες εις βάρος των ασφαλιστών, των οποίων τα χρήματα διαχειριζόμαστε, πρέπει να οδηγείται στη δικαιοσύνη. Και η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας όλα τα εργαλεία στα χέρια της, καταφέρνει να εξαρθρώσει αυτά τα κυκλώματα και να σχηματίσει δικογραφία. Να τονίσω σε συνεχή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για πάρα πολλές υποθέσεις και έρευνες που τρέχουν.

Η πιο πρόσφατη και μεγάλη υπόθεση ήταν το 21 που κατόπιν και δικών μας ελέγχων έγινε μια πολύ εκτεταμένη έρευνα πάλι για θέματα συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα αέριου οξυγόνου, όπου και τότε είχε ανακαλυφθεί μια πολύ μεγάλη απάτη εις βάρος του Οργανισμού και η δράση εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε η Ελληνική Αστυνομία, πράγμα το οποίο επίσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Ο οργανισμός δηλώνει την παράστασή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέχει φυσικά κάθε συνδρομή και κάθε απαραίτητη προς τις δικαστικές αρχές πληροφόρηση, έτσι ώστε να τιμωρηθούν αυτοί σε χιλιάδες»επεσήμανε.

 Τι γίνεται με την κάλυψη των τραυματιών στα Τέμπη

Αναφερόμενη στους τραυματίες από τα Τέμπη η κ.Καρποδίνη δήλωσε πώς  έχουμε ενημερώσει ότι έχουμε δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κεντρική Υπηρεσία προκειμένου να απευθύνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι μας στα θύματα της τραγωδίας και να μπορούμε να λύνουμε σε συνεννόηση με όλους τους παρόχους, είτε δημόσιες δομές είτε ιδιωτικές στην χώρα μας, στο εξωτερικό, να λύνουμε όλα τα θέματα χωρίς να ταλαιπωρούν».

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button