ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Προς κατάθεση το νομοσχέδιο με αλλαγές σε αποζημιώσεις, εξετάσεις και νοσηλείες – Τι προβλέπεται

Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία και τη φιλοσοφία του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που είναι υπό κατάθεση

Τις επόμενες ημέρες (πιθανώς και την Παρασκευή) αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr να καταθέσει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νέο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για αλλαγές στη γενική φιλοσοφία του Οργανισμού ώστε να μετατραπεί και επισήμως σε έναν μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και αυτό διότι θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση συμφωνιών, καλύτερων τιμών, προαγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα γίνονται και έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time).

Στόχος να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περίπου 5,5 δις ευρώ που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για τους κοντά 10 εκατ. ασφαλισμένους του.

Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Τα άρθρα του νομοσχεδίου που θα φθάσει στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, εκτός των άλλων θα θεσμοθετούν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να μπορεί να υπάρξουν δείκτες αξιολόγησης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ιδιώτες παρόχους, οι οποίοι και θα πληρώνονται με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ορισθούν.

Γεγονός που σημαίνει ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι υπηρεσίες αλλά και γενικότερα όποιες ιατρικές παροχές προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα αποπληρώνονται στα διαγνωστικά κέντρα, στις κλινικές κ.λ.π. με βάση την ποιότητά τους και κλιμακωτά, αφού θα καθοριστεί ποιοτικό rebate.

Με τις αλλαγές ο Οργανισμός αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε ασφαλιστική εταιρεία που θα ελέγχει όλες τις δαπάνες του σε πραγματικό χρόνο (real time). Ωστόσο για την ψηφιακή ενσωμάτωση όλων των δεδομένων (εξετάσεων, νοσηλειών, κ.λ.π.) θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι με βάση τις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, όσοι ιδιώτες πάροχοι δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ορισθούν, θα χάνουν ακόμη και τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Διοικητικές αλλαγές

Ταυτόχρονα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και άρθρο με διοικητικού τύπου αλλαγές ώστε να ορισθεί νέα Διοίκηση. Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι πιθανώς θα ορισθούν και εκτελεστικοί αντιπρόεδροι στον ΕΟΠΥΥ καθώς σήμερα με βάση τον νόμο υπάρχει Διοικητής και μη εκτελεστικός Πρόεδρος.

Αλλαγές έρχονται στον ΕΟΠΥΥ

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι ακόμη η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την επιλογή Διοικητή στον Οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button