ΆρθραΔιαβήτηςΠαιδίΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις παροχές για διαβήτη, μεσογειακή αναιμία και ειδικές θεραπείες

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ

Νέες αλλαγές περιλαμβάνονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) για διαβήτη, μεσογειακή αναιμία και ειδικές θεραπείες του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα με  Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας απλοποιούνται οι διαδικασίες για ορισμένες ειδικές θεραπείες παιδιών του ΕΟΠΥΥ ενώ μπαίνει και κόφτης στις πρόσθετες χρεώσεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού από ιδιώτες παρόχους.

ΕΟΠΥΥ: Τι αλλάζει στις παροχές για διαβήτη, μεσογειακή αναιμία και ειδικές θεραπείες

Σε παιδιά και εφήβους που υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες (λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, φυσικοθεραπείες), απλοποιείται η παροχή των θεραπευτικών πράξεων. Να σημειωθεί εδώ, οι θεραπευτικές πράξεις παρέχονταν μέχρι πρότινος από παιδιάτρους εξειδικευμένους στη Νευρολογία ή παιδιάτρους με ειδική εκπαίδευση στην Αναπτυξιολογία.  Στον νέο Κανονισμό Παροχών πλέον οι πράξεις παρέχονται από παιδιάτρους.

Αναλώσιμο υλικό

Για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που παρέχεται στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, δεν προβλέπεται πλέον ηλεκτρονική γνωμάτευση. Χορηγείται μέσω του δικτύου συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων είτε μέσω των φαρμακείων του Οργανισμού.

Το ποσοστό συμμετοχής στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ορίζεται στο 25% επί του ποσού αποζημίωσης που έχει ορίσει ο ΕΟΠΥΥ, εκτός από τις παρακάτω κατηγορίες ασθενών, που δεν έχουν συμμετοχή:

Δικαιούχοι που προμηθεύονται τα είδη από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι με αναπηρία 67% και άνω.

Πάσχοντες από λευχαιμία και νεοπλάσματα όλων των συστημάτων.

Δικαιούχοι με σακχαρώδη διαβήτη.

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, αιμολυτικές αναιμίες, κληρονομική σιδηροβλαστική αναιμία.

Πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών.

Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσολογική ανεπάρκεια και οι πάσχοντες από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (ΑIDS).

Ασθενείς με μηχανική υποστήριξη καρδιάς.

Ασθενείς με επιδερμόλυση και οι ασθενείς που ανήκουν στο Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών – θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος.

Πάσχοντες από σπάνια μεταβολικά νοσήματα.

Πάσχοντες από ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση.

Δικαιούχοι σε περίοδο κύησης ή λοχείας.

Δικαιούχοι για αναλώσιμο υγειονομικό υλικό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλήματος υγείας που αφορά εργατικό ατύχημα.

Συμμετοχή 10% επί του ποσού αποζημίωσης έχουν οι πάσχοντες από:

Νόσο Parkinson και δυστονίες.

Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια και συγγενή καρδιοπάθεια,

Συστηματικό ερυθυματώδη λύκο, σκληροδερμία, δερματομυοσίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα.

Μυασθένεια.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άσθμα.

Ελκώδη κολίτιδα, νόσο Crohn, σύνδρομο βραχέος εντέρου.

Κίρρωση ήπατος.

Η μέγιστη διάρκεια αποζημίωσης για τη χρήση προϊ­όντων επούλωσης δερματικών βλαβών ορίζεται σε ένα (1) μήνα. Για δικαιούχους με κινητική αναπηρία, όπως τετραπληγία, παραπληγία, η μέγιστη διάρκεια αποζημίω­σης χρήσης προϊόντων επούλωσης δερματικών βλαβών ορίζεται σε δύο (2) μήνες.

Για τους πάσχοντες που φέρουν κολοστομία, ειλεοστομία, ουρητηροστομία, νεφροστομία, θωρακοστομία, συρίγ- για και χειρουργικές παροχετεύσεις κοιλιακής χώρας, μόνιμα ή προσωρινά, ο Οργανισμός αποζημιώνει τα αναγκαία οστομικά υλικά καθώς και ουροσυλλέκτες.

Στους πάσχοντες από μία σειρά νοσήματα (μεσογειακή αναιμία, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση), οι οποίοι δικαιούνται εξωϊδρυματικό επίδομα και δεν καταβάλλουν συμμετοχή, περιλαμβάνονται και οι πάσχοντες από κληρονομική σιδηροβλαστική αναιμία. Στους ασθενείς αυτούς μπορούν να συνταγογραφούνται όλα τα αναγκαία σκευάσματα.

 

Δείτε ΕΔΩ όλη την απόφαση

Σχετικά Άρθρα

Back to top button