
Επικαιροποιημένα εμβόλια: Καλύπτουν όλες τις μεταλλάξεις – Τι συστήνει η Επιτροπή εμβολιασμών για τα παιδιά με νοσήματα
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών
Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως υποστήριξε, η σύσταση είναι να γίνεται εμβολιασμός με επικαιροποιημένα εμβόλια τρεις μήνες μετά νόσηση ή προηγούμενο εμβολιασμό. Σκοπός – ανέφερε – είναι η ενίσχυση της ανοσίας για προστασία από νόσηση και θάνατο.
Όσον αφορά τα παιδιά, η επιτροπή γνωμοδότησε 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.
Όπως ανέφερε η. Θεοδωρίδου τα κρούσματα στα παιδιά με covid αυξήθηκαν στα παιδιά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Και στην χώρα μας είχαμε ανάλογη αύξηση.
Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα δεδομένα και εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή.
Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και τη γρίπη ειναι αναγκαίος. Δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές επισήμανε η πρόεδρος.
Πάνω από 21εκατομμύρια εμβολιασμοί
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει περισσότεροι από 21 εκατομμύρια εμβολιασμοί και πάνω από 7 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το 66,1% των ενηλίκων έχουν λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση.