ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Επικουρικό προσωπικό: Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση – Από 6 μήνες παράταση 1 χρόνο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για το επικουρικό προσωπικό, η κυβέρνηση έκανε στροφή

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση με το επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς μετά τις σφοδρές αντιδράσεις πήρε πίσω την απόφασή της για παράταση των συμβάσεων μόνο για 6 μήνες.

Ειδικότερα ενώ αρχικά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλεπόταν ότι θα δινόταν παράταση στο επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων μόνο έξι μήνες, τελικώς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει παράταση ενός χρόνου και μέχρι τις 31.12.2024.

Πρόκειται για επικουρικούς υγειονομικούς όλων των κατηγοριών, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό τόσο του ΕΣΥ όσο και του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ.

Η αρχική δημοσιοποίηση της παράτασης 6 μηνών είχε γίνει πριν από περίπου μία εβδομάδα και ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις από εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ενώ έντονες ήταν και οι πιέσεις «γαλάζιων» στελεχών προς την κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.

Δείτε παρακάτω στη ΦΩΤΟ τι προέβλεπε η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου:

Η αρχική παράταση 6 μηνών γφια το επικουρικό προσωπικό

Και δείτε στην παρακάτω ΦΩΤΟ τι προβλέπει η νέα εκδοχή με την παράταση του ενός έτους:

Παράταση 1 έτους για το επικουρικό προσωπικό τελικώς

Υπό το πρίσμα αυτό η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου αλλά και της ρύθμισης του υπουργείου Υγείας προβλέπει:

«Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 όλες οι ενεργές κατά την 31η.12.2023 συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), καθώς και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δύναται να παρατείνονται από τη λήξη τους και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2024.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω μεριμνά ο Διοικητής κάθε επιμέρους φορέα, οι δε αναγκαίες πιστώσεις καλύπτονται κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η παράταση των συμβάσεων δεν μεταβάλλει τον
χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές».

Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού οι οποίες ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Περίπου 4000 είναι γιατροί και οι υπόλοιποι νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό. Μία πιθανή αποχώρησή τους θα σήμαινε αυτομάτως την κατάρρευση των δημοσίων δομών, αφού δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν ούτε οι βασικές ανάγκες χωρίς τη βοήθειά τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button