Έρχεται νέο Δελτίο Τιμών στα φάρμακα έως 2 Αυγούστου με αυξήσεις σε 600 φθηνά σκευάσματα – Τι θα γίνει με τη «θετική λίστα»
Νέες τιμές με αυξήσεις δίνει το υπουργείο Υγείας σε φθηνά φάρμακα που κινδυνεύουν με απόσυρση
Νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε φθηνά σκευάσματα αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, το νέο Δελτίο Τιμών θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 600 φθηνά φάρμακα τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.
Μετά από εβδομάδες συζητήσεων, ελέγχων αλλά και ενστάσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να δώσει αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά αλλά και σε κάποια μοναδικά ώστε αυτά να μην αποσυρθούν και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα ή εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ σε πολύ υψηλότερες τιμές. Με βάση έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr μεσοσταθμικά η αύξηση που δίνεται θα αγγίξει το 40%.
Με βάση τις ίδιες πηγές στα περισσότερα σκευάσματα έχει δοθεί τιμή όπως προβλέπει ο νόμος δηλαδή στον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης ενώ σε κάποια μοναδικά φάρμακα τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένους ασθενείς, δόθηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις πάνω από ό,τι προβλέπει ο νόμος.
Στις περιπτώσεις αυτές συνεκτιμήθηκε το κόστος παραγωγής, λένε πληροφορίες, ενώ συνυπολογίστηκαν και οι υποχρεωτικές επιστροφές, ώστε οι εταιρείες που τα παράγουν ή τα διαθέτουν να έχουν κερδοφορία.
Έρχεται και η «θετική λίστα» με νέα φάρμακα
Στο μεταξύ επίσης μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να εκδοθεί η λεγόμενη νέα θετική λίστα που περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των τιμών για τα νέα σκευάσματα αλλά και η αξιολόγησή τους, ώστε να κριθεί η καινοτομία τους, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση της θετικής λίστας, θα κυκλοφορούν κανονικά στην ελληνική αγορά και θα αποζημιώνονται για τους ασθενείς που τα χρειάζονται.
Τι έδειξαν 4 μελέτες του ΣΦΕΕ
Κατά τα άλλα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) παρουσίασε τέσσερις μελέτες που αφορούν στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες, καινοτόμες θεραπείες, στη διαθεσιμότητα
καινοτόμων φαρμάκων και στη Δημόσια χρηματοδότηση για το φάρμακο.
Συγκεκριμένα η 1η μελέτη (Patients W.A.I.T. Indicator (EFPIA-IQVIA) 2023) έδειξε ότι:
– Λιγότερη φαρμακευτική καινοτομία φτάνει στους Έλληνες ασθενείς, καθώς 79 στα 167 νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα 2019 – 2022 έναντι 90 στα 168 το διάστημα 2018 – 2021.
Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση από τους ασθενείς, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.
-Σχετικά με τον χρόνο που απαιτείται για την διαθεσιμότητα αυτή, για τα φάρμακα αυτά χρειάζονται 587 ημέρες κατά μέσο όρο από την Ευρωπαϊκή έγκριση τους μέχρι να αποζημιωθούν στη χώρα μας.
Ο χρόνος αυτός υπολείπεται κατά σχεδόν δύο μήνες (56 μέρες) από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά έχει βελτιωθεί κατά 74 ημέρες έναντι της προηγούμενης περιόδου.
2) Σε ότι αφορά στις κύριες αιτίες μη διαθεσιμότητας και καθυστέρησης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μια μελέτη που συνδυαστικά με τη μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator εστιάζει στις κύριες αιτίες μη διαθεσιμότητας των καινοτόμων φαρμάκων.
Συγκεκριμένα:
-Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην Ελλάδα λόγω του κριτηρίου 5/11, αλλά και του επιπέδου υποχρεωτικών επιστροφών για Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως Κύπρο και Μάλτα.
Παράλληλα με βάση την 3η μελέτη που διεξήγαγε η IQVIA για τη διαθεσιμότητα των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα στο διάστημα 2020 – 2023, διαπιστώθηκε ότι:
-329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τον EMA από 1/1/2020 έως 31/12/2023 εκ των οποίων τα 221 είναι νέα καινοτόμα φάρμακα.
-Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα, μόνο 43 (19%) είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.
-Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στη χώρα μας, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν πάρει ούτε τιμή.
-Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.
– Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα μπορούν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον.
-Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές έχει σαν συνέπεια το 53% των νέων καινοτόμων φαρμάκων να μην καταστούν κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς στο άμεσο μέλλον όπως κατέδειξε η μελέτη.
Επίσης μελετήθηκε και το θέμα της δημόσιας χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, έναντι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Όπως προκύπτει:
-Η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., ενώ είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (έξω & ένδο -νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.
-Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. το διάστημα 2013 – 2022.
Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%.
-Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.
Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και έξω-νοσοκομειακή) Δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη.
Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης.