Έρχεται συμφωνία κυβέρνησης με τις φαρμακοβιομηχανίες για τη δαπάνη στα φάρμακα τα επόμενα 3 χρόνια – Τα πλεονεκτήματα και τα αγκάθια
Σταθερό πλαίσιο στα φάρμακα και στους προϋπολογισμούς αναμένεται να φέρει η συμφωνία για τις φαρμακοβιομηχανίες
Συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας επιδιώκει να κλείσει η κυβέρνηση σχετικά με τη δαπάνη στα φάρμακα για τα επόμενα 3 χρόνια.
Πρόκειται για μια συμφωνία που συζητείται εδώ και καιρό ώστε να αποσαφηνίζεται το κονδύλι που θα διαθέτει κάθε χρόνο η πολιτεία για τα φάρμακα στη χώρα μας, ώστε ο κλάδος να μη χρειάζεται να επιστρέφει χρήματα μέσω claw back στο σύστημα υγείας.
Το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τόσο των πολυεθνικών όσο και εκείνων που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα, αλλά και με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Στόχος είναι να ανακοινώνεται ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα έγκαιρα ώστε να μπορεί να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάθε χρόνο έρχονται αντιμέτωπες με …εκπλήξεις σχετικά με τις υποχρεωτικές επιστροφές και τις εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν στην στο σύστημα υγείας.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανιών, είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό ενώ ο βασικός παράγοντας στον ορισμό της σταθερής φαρμακευτικής δαπάνης είναι το υπουργείο Οικονομικών που μπορεί να προσδιορίσει και τα κονδύλια που θα διατεθούν στην αγορά.
Πρόκειται πάντως για μια συμφωνία -πλαίσιο που ακολουθείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχει έναν ορίζοντα τετραετίας, παρότι στη χώρα μας θα εφαρμοστεί για 3 χρόνια έως το 2027, καθώς ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο αντίστοιχες συμφωνίες.
Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει συναντηθεί με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και αναμένει τις σχετικές του προτάσεις, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις και με τους άλλους φορείς του φαρμάκου, την PIF και την ΠΕΦ, που εκπροσωπούν αντίστοιχα τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με καινοτόμα φάρμακα, αλλά και τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Τον χειρισμό του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Άρης Αγγελής.
Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση είναι ότι θα υπάρξει μόνο μια συμφωνία που θα καθορίζει τον συνολικό προϋπολογισμό για τα φάρμακα και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός σε φάρμακα εισαγόμενα, καινοτόμα ή εγχωρίως παραγόμενα.
Κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος παρά την ανομοιομορφία που παρουσιάζει ως προς τα σκευάσματα που διαθέτει, θα πρέπει να συνεννοηθεί ώστε να υπάρξει μια κοινή πρόταση για όλη την αγορά φαρμάκου.