ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχεται συνάντηση υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του φαρμάκου για το Ταμείο Φαρμακευτικής καινοτομίας

Ξεκινά η συζήτηση υπουργείου Υγείας με τον κλάδο του φαρμάκου για το Ταμείο Φαρμακευτικής καινοτομίας

Λίγες ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους του τομέα του φαρμάκου, ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα για το Ταμείο Φαρμακευτικής καινοτομίας.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Ταμείο στο οποίο αναμένεται να εντάσσονται τα καινοτόμα φάρμακα ώστε να είναι προσβάσιμα στους Έλληνες ασθενείς νωρίτερα, καθώς σήμερα παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έγκρισή τους.

Το βασικό αγκάθι βέβαια είναι από που θα χρηματοδοτείται το ξεχωριστό αυτό εργαλείο φαρμακευτικής πολιτικής, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ίδρυσή του να υπάρξουν ξεχωριστά κονδύλια.

Το νέο αυτό εργαλείο χρηματοδότησης των νέων καινοτόμων θεραπειών είναι στις προθέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να δημιουργηθεί, γι’ αυτό αναμένεται να συναντηθεί με τον κλάδο ώστε να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και οι αντιρρήσεις.

Πάντως ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι το Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας δεν θα είναι κομμάτι του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, αναζητούνται λύσεις για την ξεχωριστή χρηματοδότηση του.

Τα οφέλη από τα Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας

Με το νέο αυτό εργαλείο αναμένεται να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στα νέα καινοτομα φάρμακα, καθώς εκτός των άλλων θα εγκρίνονται με ταχείς διαδικασίες ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται και να χορηγούνται.

Με τον τρόπο αυτό όμως θα μειωθεί και το clawback για τα υπάρχοντα καινοτόμα φάρμακα που δίνονται ήδη μέσω της κοινωνικής ασφάλισης, αφού δεν θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση λόγω της εισόδου άλλων νέων καινοτόμων σκευασμάτων.

Έρχεται το Ταμείο Φαρμακευτικής Καινοτομίας

Ο κλάδος του φαρμάκου θέτει ωστόσο κάποιες βασικές παραμέτρους για τη λειτουργία του νέου αυτού εργαλείου όπως το να υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση πέραν του υπάρχοντος προϋπολογισμού τουλάχιστον κατά 120 εκατ. ευρώ.

Όπως έλεγαν παράγοντες της αγοράς στο HealthReport.gr, βασικό ζήτημα αποτελεί και η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την αξιολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων που θα εντάσσονται στο Ταμείο.

Παράλληλα φορείς του φαρμάκου έχουν ήδη διατυπώσει στην κυβέρνηση τη θέση τους πως στο κανάλι δεν θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) όσο τα καινοτόμα φάρμακα θα παραμένουν εντός του Ταμείου.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δεσμευτεί πάντως δημόσια ότι θα λάβει τις αποφάσεις του για το θέμα εντός του καλοκαιριού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button