ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Έρχονται 5 αλλαγές στα φάρμακα – Τι προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Πέντε βασικές αλλαγές στα φάρμακα προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

Πέντε βασικές αλλαγές στα φάρμακα οι οποίες μάλιστα θα θεσμοθετηθούν άμεσα ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά να εφαρμόζονται από το νέος έτος, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δίνοντας μάλιστα περισσότερες λεπτομέρειες για τις προωθούμενες τροποποιήσεις.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών περιέγραψε τι σκοπεύει να αλλάξει στα φάρμακα καθώς άμεσα αναμένεται να υπάρξει και το τελικό νομοσχέδιο. Θα προηγηθούν βέβαια κι άλλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου του φαρμάκου ώστε να υπάρξει μία συνεννόηση για τις σχετικές αλλαγές.

Στόχος είναι να υπάρξει άμεσα ο περιορισμός της άσκοπης κατανάλωσης φαρμάκων προκειμένου να μην υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης που οδηγεί στις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back) από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μία μέθοδος που επηρεάζει όμως και τη θεραπεία των ασθενών αφού κινδυνεύουν να μην έχουν πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα.

Οι 5 αλλαγές στα φάρμακα

Ειδικότερα οι 5 αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας είναι:

– Διαπραγμάτευση σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες υψηλών και καινοτόμων φαρμάκων

Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά κατηγορίες φαρμάκων

Έλεγχος της κατανάλωσης φαρμάκων σε σύγκριση όμως με το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επαναξιολόγηση φαρμάκων, κατά πόσο αυτά είναι τέτοιας θεραπευτικής αξίας, που να δικαιολογούν την παρουσία στη σχετική λίστα (λίστα αποζημίωσης), μέτρο που θα αφορά κυρίως σε χαμηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

– Έλεγχος συνταγογράφησης των ιατρών

«Δεν μπορεί να υπάρχουν καταναλώσεις τρεις φορές και τέσσερις φορές πάνω, εκτός βέβαια αν υπάρχουν ιδιαιτερότητες της χώρας που δικαιολογούν αυτήν την κατανάλωση φαρμάκων» σημείωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων που γίνεται στη χώρα μας.

Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο βάση του οποίου θα μπουν νέοι «κόφτες» στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση φαρμάκων ώστε να ελεγχθεί η υπερβολική χορήγηση σκευασμάτων.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button