Έρχονται και τα θεσμικά κίνητρα για να πάνε οι γιατροί στις άγονες περιοχές – Τι εξετάζεται
Ξεκινάει ο διάλογος μεταξύ υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των γιατρών για τα θεσμικά κίνητρα
Εκτός από τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα ετοιμάζεται να δώσει στους γιατρούς το υπουργείο Υγείας για να καταστήσει ελκυστικό το ΕΣΥ στις 169 άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας μας.
Μετά την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία καθορίζει τα οικονομικά κίνητρα, που θα δοθούν σε όσους γιατρούς μετακινηθούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αυτών των περιοχών, που αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει να προχωρήσει και στην παροχή θεσμικών κινήτρων.
Στο τραπέζι του διαλόγου τα θεσμικά κίνητρα
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πώς σκοπεύει αυτή την εβδομάδα να συναντηθεί με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου,( ΠΙΣ) του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΑ), των νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους αλλά και να συζητήσει μαζί τους τα θεσμικά κίνητρα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας.
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι εξετάζεται η «πιθανή μείωση παραμονής στην παραμεθόριο για να γίνει ελκυστικότερη η θέση». Υπάρχει σκέψη να μειωθεί στα 4 χρόνια αντί για 5 η παραμονή των γιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία
Επίσης ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να δοθούν και κάποια έξτρα μόρια ώστε οι γιατροί αυτοί στη συνέχεια να μπορούν να ανέβουν ιεραρχικά μέσα στο ΕΣΥ
Πάντως τα όποια θεσμικά κίνητρα θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους των γιατρών και θα περιλαμβάνονται σε νέα υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ μέσα στον Σεπτέμβριο
Και αυτό γιατί ο υπουργός Υγείας έχει ανακοινώσει πώς αυτό το μήνα Σεπτέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν μαζικά οι κενές θέσεις γιατρών για τα νησιά και τις άγονες περιοχές με τα νέα κίνητρα.
Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η νέα συνθήκη θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για μεγαλύτερη προσέλευση των γιατρών στις άγονες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και κάλυψης των ιατρικών θέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: