Health Report ΠαρασκήνιαΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Έρχονται συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης σε μονάδες υγείας – Πού θα εφαρμοσθούν σε πρώτη φάση τα ΣΔΙΤ

Έρχονται αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη από την κυβέρνηση

Συγχωνεύσεις αλλά και αλλαγές χρήσης σε μονάδες υγείας έχει στην ατζέντα της η κυβέρνηση, αφού με βάση τον σχεδιασμό προωθούνται άμεσα τα περιβόητα ΣΔΙΤ στην υγεία.

Άλλωστε οι αναστολές λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει σταδιακά η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικό είναι πως εξαιτίας των πιθανών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ ειδικά, δόθηκε η δυνατότητα μέσω ειδικής διάταξης να μισθωθούν ακόμη και ασθενοφόρα από τον ιδιωτικό τομέα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Κατατέθηκε η τροπολογία για την κάλυψη των κενών θέσεων στο ΕΣΥ – Σε ιδιώτες εξετάσεις και ασθενοφόρα»

Τα ΣΔΙΤ

Η πανδημία πάντως έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να δοκιμάσει το σχέδιο για Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) αφού ήδη από το πρώτο κύμα ξεκίνησε η συνεργασία με μεταφορές ασθενών με covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Πλησιάζουν τα ΣΔΙΤ στην Υγεία

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον ανασχεδιασμό των νοσοκομείων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι σε αυτήν τη φάση λόγω και της πανδημίας δεν τίθεται θέμα λουκέτων σε νοσοκομεία, αλλά υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω συγχωνεύσεις και κυρίως για αλλαγές χρήσης ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία σε κοντινές αποστάσεις.

Ανοιχτό βέβαια παραμένει στο νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η ανάθεση του μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, αλλά και η παραχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο αναζητείται ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος ώστε να μην προκληθούν έντονες αντιδράσεις, χωρίς να αποκλείεται ο χρόνος αυτός να είναι κοντά μετά και τις αλλαγές που γίνονται λόγω των αναστολών και του υποχρεωτικού εμβολιασμού στα νοσοκομεία.

Άλλωστε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν υπέρ των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) με επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ. Κάτι το οποίο δεν έκρυψε και ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατες τοποθετήσεις του.

Αδειάζουν τα νοσοκομεία

Εξάλλου το πρόβλημα με το προσωπικό στα νοσοκομεία και την κάλυψη των κενών θέσεων είναι διπλό το τελευταίο διάστημα: Η αναστολή λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού έφερε κενές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά από την άλλη το ούτως ή άλλως υποστελεχωμένο ΕΣΥ προκαλεί τριγμούς στην εύρυθμη λειτουργία του.

Όμως όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, άλλος ένας πονοκέφαλος έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση: Οι αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα στα νοσοκομεία.

Τους τελευταίους μήνες σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει ένα «τσουνάμι» συνταξιοδοτήσεων στο ΕΣΥ το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί προς το τέλος του χρόνου, όπως περιγράφουν συνδικαλιστές στο HealthReport.gr.
Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί μία ώρα αρχύτερα την κυβέρνηση να υλοποιήσει τον νέο υγειονομικό χάρτη που έχει σχεδιάσει για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Γι αυτό και πολλά στελέχη του τομέα της υγείας εκτιμούν ότι οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα είναι πιθανό να αρχίσουν νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Υγείας: Οι 3 προτεραιότητες που έχει ο Θάνος Πλεύρης στην Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button